Klart bevisläge om brott mot kollektivavtal

Det lettiska företaget Sia Btk Buve skickade lönelistor till Byggnads för sina anställda som visade att den lönerna låg på en rekordlåg nivå. Nu driver Byggnads ärendet i Arbetsdomstolen och kräver 1 580 000 i skadestånd. Den sjunde november kommer fallet upp till förhandling.

Publicerad:

Med NCC som huvudentreprenör betalade företaget de 23 anställda mellan 42:75 kr/timmen och 125:40 kr/timmen där den verkliga avtalsenliga lönen skulle legat på minst 177 kr/timmen, motsvarande 4:50 – 13:00 €/timme. Det visar de lönelistor företaget själv har ställt till Byggnads förfogande. Byggnads har med hjälp av jurister på LO-TCO rättsskydd.

Nu ska Byggnads möta företaget i Arbetsdomstolen om två veckor. Bevisläget är gott för Byggnads.

- Helt övertygad om att vi kommer att vinna, säger Timo Anttila, ombudsman på Byggnads. Det är en av de få gånger vi fått lönelistor på felaktiga löner så dem blir ingen tvist om.

Företaget hävdar att det är lettisk lag som ska gälla, men har samtidigt tecknat svenskt kollektivavtal. Även om de lettiska byggarbetarna avskrivit sig alla fordringar på företaget kommer Byggnads kräva skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

- Det skulle vara svårt att i det här läget kalla de drabbade byggnadsarbetarna, de är för rädda för att stå framför en svensk domstol. Men tack och lov har vi gott om skriftlig bevisning, och det är inte så vanligt i de här fallen, säger Timo Anttila.

Uppdaterad: