Byggarbetsplats i Tokyo.

Byggnads diskuterar schyssta OS-spel i Tokyo 2020

"Idrottsrörelsen och fackföreningar har mycket att vinna på att samarbete för att stärka mänskliga rättigheter och bättre arbetsvillkor i byggsektorn". Det var Byggnads ordförande Johan Lindholms huvudbudskap när han i veckan träffade ansvariga myndigheter och organisationer bakom OS i Tokyo år 2020.

Publicerad:

Med bara två år kvar till OS i Tokyo, Japan år 2020 pågår arbetet för fullt på byggena av arenor och boenden. Därför besökte Byggnads ordförande Johan Lindholm, som en del av det globala facket BWI:s delegation, staden för att träffa OS-ministeriet, arbetsmarknadsdepartementet, Tokyo Metropolitan Government och olika japanska byggfack.

- "Det ser väldigt städat ut på de arbetsplatser vi besökt, men vi har också fått höra att det trixas med migrantarbetares arbetstillstånd. Projekten är också försenade, så det arbetas över 100 timmar övertid per månad. Något som i sin tur leder till psykisk ohälsa. Självmord förekommer", säger Johan Lindholm.

Byggnads och BWI har sedan 2007 fört fram idrottsrörelsens ansvar för mänskliga rättigheter och framgångsrikt fått både Fifa och Internationella Olympiska Kommittén att erkänna sitt ansvar. Bland annat har arbetet lett till att migrantarbetare i Qatar (fotbolls-VM 2022) fått rätt att ansluta sig till fackföreningar och att facket kan göra skyddsronder på byggena.

- "Nästa stora utmaning är vinter-OS i Peking, 2022. Det finns i dagsläget inga demokratiska fackföreningar i landet och våra erfarenheter från OS 2008 är att evenemanget snarare ledde till kränkningar av mänskliga rättigheter och inte den utveckling som många då försökte hävda", säger Johan Lindholm. "Här behöver mer göras från internationellt håll!"

Faktaruta BWI

BWI, Building and Woodworkers' International är en paraplyorganisation för över 300 fackföreningar inom bygg-, skogs-, och träsektorn, och organiserar cirka 12 miljoner arbetare i 130 länder. Svenska medlemsorganisationer är Byggnads, Seko, Elektrikerna, Målarna och GS-facket. 

BWI 

Uppdaterad: