Sundre kyrka

Fotograf: Björn Falkevik

Rösta i kyrkovalet!

Den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Då kan du som är medlem i Svenska kyrkan göra din röst hörd och påverka hur kyrkan ska styras de kommande fyra åren.

Publicerad:

Visste du att Svenska kyrkan omsätter över 22 miljarder kronor varje år och är en av de absolut största civila fastighetsägarna i landet? För Byggnads är det självklart att en så stor fastighetsägare ska ha krav på kollektivavtal i sina upphandlingar. Så är det inte i dag.

I dagsläget är Socialdemokraterna det enda partiet som driver frågan om kyrkan som arbetsgivare och beställare – med kravet att kollektivavtal ska gälla inte bara för de anställda i Svenska kyrkan utan även för underleverantörer.

Hallå där!

Björn ”Böna” Petersson, tidigare snickare och ombudsman i Byggnads som nu sitter som riksdagsledamot för Socialdemokraterna och dessutom kandiderar till kyrkofullmäktige i Torsås pastorat.

Björn Petersson

Björn ”Böna” Petersson

Varför är det viktigt att rösta i kyrkovalet?

Kyrkan är en medlemsorganisation och vi medlemmar har ett ansvar att förvalta det. Vi ska vara glada över att det är en demokratisk organisation och vi ska utnyttja vår rätt att påverka.

Kyrkan är en viktig institution i vårt samhälle men dessutom en av landets största arbetsgivare, fastighetsägare och skogsägare. Då ska vi medlemmar göra allt vi kan för att se till att kyrkan föregår med gott exempel vad gäller arbetsgivaransvar, arbetsmiljö och upphandlingsfrågor.

Vilka är dina och Socialdemokraternas viktigaste frågor?

Kyrkan ska fortsätta vara en öppen folkkyrka där alla är välkomna. Kyrkan ska vara där för troende, tvivlande och sökande. Då ska också alla medlemmar få vara med och påverka.

Det finns krafter som vill vrida klockan tillbaka till en mer konservativ, och exkluderande kyrka, så ska vi inte ha det.

Som socialdemokrat, fackligt aktiv och byggnadsarbetare är det dessutom en självklarhet att kyrkan ska ta ett större ansvar som upphandlare och arbetsgivare. Krav på kollektivavtal i alla led ska vara en självklarhet!

Att rösta i kyrkovalet är att ställa upp för en bättre byggbransch med kollektivavtal som norm. Gör det du också!

Så röstar du

Rösträtt har alla medlemmar över 16 år. Du med rösträtt har tre val att göra, val till:

  • kyrkomötet
  • stiftsfullmäktige
  • kyrkofullmäktige.

Senast den 1 september kommer den med rösträtt att ha fått sitt röstkort och mer information om var din vallokal som du lägger din röst i finns. Förtidsröstningen börjar redan den 6 september och du kan rösta fram till valdagen den 19 september.

Uppdaterad: