Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Byggnads kommenterar regeringens satsning på center mot arbetslivskriminalitet

Idag meddelade regeringen att man avser öppna lokala center mot arbetslivskriminalitet. Centren ska stärka arbetet mot arbetslivskriminalitet genom att främja samverkan mellan myndigheter och deras dialog med parterna. Byggnads välkomnar beskedet.

Publicerad:

– Ett ord: Äntligen! Det här har Byggnads efterfrågat länge. Våra medlemmar och ombudsmän möter arbetslivskriminaliteten dagligen och vi kommer att stå först i kön när centren öppnar, med en lång lista på företag som bör kollas upp, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

I ett första skede planeras 7 center öppnas, varav 2 redan till sommaren.

– Nu är arbetet i gång men det behöver skalas upp snabbt. Myndigheternas arbete på marken har varit enormt eftersatt i den här frågan, inte minst under pandemin. Och när katten är borta dansar råttorna på bordet. Byggnads kräver minst ett center i varje region, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Myndigheternas arbete försvåras idag av de sekretesshinder som hindrar dem från att dela nödvändig information mellan varandra. En utredning är tillsatt på arbetsmarknadsdepartementet och förväntas vara klar till våren.

– Det finns fortfarande sekretesshinder mellan myndigheterna som försvårar arbetet och gör så att bovar kan flyga under radarn. Det finns en pågående utredning på Regeringskansliet och det är helt avgörande att den levererar resultat. Lagstiftningen måste moderniseras så att myndigheterna inte blir bakbundna. Den processen bevakar Byggnads extremt noga, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Läs mer: pressmeddelande på regeringen.se

Uppdaterad:
Kategorier: