Byggnads kommenterar regeringens bostadspolitiska nyheter: ”en tummetott”

Regeringen har idag presenterat två bostadspolitiska nyheter, dels en utredning gällande presumtionshyror vid nybyggnation, dels åtgärder för förenklad andrahandsuthyrning. Byggnads kallar pressträffen för en besvikelse och kräver att fler satsningar görs för att motverka bostadskrisen.
 

Publicerad:

Den svenska bostadsmarknaden befinner sig i sin svåraste kris sedan början av 1990-talet.

Siffror från SCB visar att byggandet rasade med 50 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol, och nu ligger på den lägsta nivån på tio år. Men många branschbedömare menar att antalet faktiska byggstarter är ännu lägre.

Med bakgrund av detta presenterade regeringen idag två bostadspolitiska nyheter gällande regelverket för presumtionshyror och andrahandsuthyrning.

– Jag hade höga förväntningar inför pressträffen men det blev bara en tummetott. Krisen är på riktigt då behövs kraftfullt politiskt ledarskap, det var inte det vi fick se idag. Det positiva var att regeringen lovar återkomma med fler insatser. Jag tolkar det som att det kommer att komma stora satsningar i höstbudgeten och det ser vi väldigt mycket fram emot, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

9 av 10 svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Bostadskrisen är ett svek mot en hel generation unga som kommer att få det betydligt svårare att flytta till eget boende. Om regeringen för en passiv bostadspolitik kommer företag gå i konkurs och Sverige riskerar att drabbas av förödande kompetensförluster i form av både byggarbetare och ingenjörer som försvinner, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

– Det finns en lång lista på åtgärder som borde införas. Det krävs ett omtag om hela bostadspolitiken, vi vill se att regeringen gör en blocköverskridande överenskommelse om att återinföra och utöka investeringsstödet. Vidare behövs en nationell bostadsstrategi där man bland annat ställer krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden och ger ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Uppdaterad:
Kategorier: