Byggnads vann i domstol – skyddsombud får skadestånd

Ett städföretag väntade sex veckor med att berätta var de anställda jobbade. Byggnads stämde företaget för hindrande av skyddsombud och fick rätt i Arbetsdomstolen.

Publicerad:

– Vi hade begärt högre skadestånd men principen är väldigt viktig och vi är glada att Arbetsdomstolen helt gick på vår linje. Den här domen stärker de regionala skyddsombuden i deras roll och skickar en tydlig signal till hela branschen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

I början på 2021 utsåg Byggnads Stockholm-Gotland ett regionalt skyddsombud till att sköta arbetsmiljöbevakningen på ett städbolag som bland annat utför byggstäd. Men när skyddsombudet ville få adresserna till arbetsplatserna där företagets personal arbetade vägrade företaget ett dela informationen. Först efter sex veckor och en begäran om förhandlingar för brott mot arbetsmiljölagen, skickade bolaget över uppgifterna.

Byggnads svarade med att stämma bolaget för hindrande av skyddsombud och tidigare i veckan meddelade Arbetsdomstolen sin dom.

– Vi fick rätt på alla viktiga punkter. Rätten slår fast att det inte fanns några skäl att vänta med att lämna ut uppgifter om arbetsplatserna och att företag måste samverka så att skyddsombudet kan utföra sitt uppdrag, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

Företaget döms för hindrande av skyddsombud och ska betala skadestånd på 25 000 kronor till både Byggnads och skyddsombudet. Utöver att bestrida skadeståndet menade företaget, och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som företrädde dem, dessutom att skyddsombudet först skulle ha begärt överläggningar när man inte fick ut adresserna. Något som rätten inte heller höll med om.

Läs hela domen på arbetsdomstolen.se

Uppdaterad: