”Välj ett företag med kollektival - då blir du tryggare på jobbet.”

Snickaren Jonas Hallén jobbar idag under kollektivavtal med all den trygghet det innebär. Men så har det inte alltid varit. Nu vill han tipsa unga byggnadsarbetare om att inte jobba avtalslöst för att slippa oseriösa chefer.

Publicerad:

Som ny i branschen låg fokus på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Jonas tänkte inte så mycket på om företaget hade kollektivavtal, utan ville bara jobba. Det blev några mindre företag utan avtal. Ibland åt han lunchlådan i en kall bil eller i den dammiga jobblokalen för att vara schysst och hålla sig väl med chefen.

– Man är inte så vass och tuff när man är 20, utan fogar sig efter vad chefen säger. Vågar man inte säga ifrån om något känns fel kan det gå riktigt tokigt.

På ett företag lyckades han och några kollegor övertyga chefen om att de
faktiskt behövde avtal och en mindre byggbod där de kunde äta, gå på toa och duscha. Byggnads åkte ut och tecknade avtal. Det gav Jonas blodad tand att kämpa för kollektivavtal. 

Avtal ger er mer i plånboken. Det känns avlägset till pensionen, men tids nog kommer den med.

På ett annat företag lovade arbetsgivare att de ”höll på att teckna avtal”. Men arbetsledaren ville varken ge ut lönespecifikationer, betala reseersättning eller sättaut ordentliga skyddsräcken. Då tröttnade Jonas och tog sig till ett större företag med kollektivavtal. Där jobbar han än idag.

– Avtal ger er mer i plånboken. Det känns avlägset till pensionen, men tids
nog kommer den med. Jag har förklarat det här för mina grabbar som är nyutbildade snickare.

Idag jobbar Jonas Hallén i ett ackordslag med stark sammanhållning och tillsammans vågar de ställa krav.

– Är arbetsförhållandena bra kan jag slappna av och koncentrera mig på att jobba. Jag får sitta i en torr varm bod och ta en dusch efter jobbet och komma hem välbehållen till familjen.

Hur skulle branschen vara om fler företag tecknade kollektivavtal? 

– Många av de avtalslösa företagen och skummisarna som inte sköter sig skulle tryckas bort. Det skulle bli en bättre arbetsmarknad för oss byggnadsarbetare.

Jonas tipsar!

Till unga i branschen

  • Bli medlem i Byggnads direkt i skolan. Det är avgiftsfritt fram till studenten
    och du får hjälp och stöd redan från start.

  • Gå med i a-kassan första dagen du börjar jobba. Efter ett år har du rätt till
    a-kassa om du blir arbetslös.

  • Välj ett företag med kollektivavtal. Då behöver du inte oroa dig om du inte är så insatt. Du kan slappna av och koncentrera dig på att jobba och vara trygg i att Byggnads gör allt för att vi byggnadsarbetare ska ha det så bra som möjligt.

Till dig som jobbar på ett företag utan kollektivavtal

  • Prata med din arbetsgivare sakligt och lugnt om att ni behöver teckna avtal för att säkerställa trygghet på jobbet. Ju förr du får avtal desto bättre, det ger mer pengar för dig i slutändan.

  • Kontakta Byggnads om du behöver hjälp och prata med dina kollegor. Byggnads tecknar ca 2000 nya kollektivavtal varje år.

  • Går det inte att prata med arbetsgivaren? Stanna inte kvar och godta dåliga villkor, utan byt till en arbetsplats med kollektivavtal.

Uppdaterad: