Fotograf: Lazze Öst, Anna Ledin Wiren, Dan Coleman, Terese Perman

Zlatan, vi kan visa dig verkligheten i Qatar

Publicerad:

För några dagar sedan möttes vi av rubriker där den svenske fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic hyllade såväl fotbolls-VM i Qatar som Qatar som land. Vi är många som höjde en hel del på ögonbrynen och undrade hur han, som kanske Sveriges främsta idrottsprofil, kan landa i detta.

Men egentligen borde vi kanske inte bli så förvånade. Zlatan är inte den första fotbollsstjärnan som fått en ensidig bild av landet. Den qatariska regimen har lagt miljarder på att tvätta sin image med hjälp av stora idrottsstjärnor, och alla som besöker landet får samma tillrättalagda visning bland blänkande skyskrapor och nypolerade marmorgolv. Men verkligheten finns strax bortom de fina fasaderna. I öknen, i labour camps utanför Doha, finns de som byggt både arenor, skyskrapor och tunnelbanor.

Byggnads, och även andra förbund, har arbetat på plats i Qatar sedan 2013. Tillsammans med det internationella bygg- och träfacket BWI har vi genomfört flera kontroller av arbetsmiljön där resultatet har visat på flera livsfarliga brister som aldrig hade accepterats på en svensk arbetsplats. Vi har även träffat migrantarbetare som vittnat om ett system som närmast kan liknas med modernt slaveri. Med vedervärdiga villkor i såväl arbete som boende, och ett system som påminner om livegenskap.

Lägg därtill en regim med fruktansvärd syn på såväl kvinnors som hbtq-personers rättigheter så landar man snabbt i att Qatar saknar allt som kännetecknar ett demokratiskt och jämställt samhälle.

Men vårt arbete i landet har trots allt inte varit förgäves. Trycket från omvärlden gjorde att de som arbetade på arenorna faktiskt fick det lite bättre. Men precis som vi befarat, när VM är avslutat och strålkastarljuset slocknat, så blir allt som ”vanligt” igen.

Vi nås nu löpande av rapporter om att alla förbättringar rullats tillbaka och att våra kontakter på marken redan har, eller riskerar förlora sina arbetstillstånd och sparkas ut ur landet. Därför är det så viktigt att alla som älskar fotboll och respekterar mänskliga rättigheter fortsätter att sätta press. Det är extra viktigt att hålla trycket uppe nu när VM är över och medias strålkastarljus riktas åt andra håll.

Zlatan, du är en maktfaktor inom fotbollen och vi visar dig gärna verkligheten i Qatar. Följ med oss dit och möt människorna som gjorde mästerskapet möjligt. Vi vet att du har ett stort rättspatos och tillsammans skulle vi kunna göra en enorm skillnad för väldigt många människor. En markering skulle göra stor skillnad både för arbetet för mänskliga rättigheter och för att förhindra att fler människor får sätta livet till när de går till jobbet.


Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande, Seko
Mikael Johansson, förbundsordförande, Målarna
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande, GS-facket
Urban Pettersson, förbundsordförande, Elektrikerförbundet

Uppdaterad:
Kategorier: