Fotograf: Terese Perman

Byggnadsarbetare fick rätt i Högsta domstolen – får 1 miljon i retroaktiv livränta

En över tre decennier lång kamp för rättvisa har nått sin kulmen för en medlem i Byggnads, som skadades i en trafikolycka 1988. Byggnads drev fallet hela vägen upp i Högsta domstolen och medlemmen får nu 1 miljon i livränta.

Publicerad:

En medlem i Byggnads skadades i en trafikolycka 1988 och fick livränta från Försäkringskassan samt ersättning från trafikskadeförsäkringen via sitt försäkringsbolag. Flera år senare konstaterade medlemmen att ersättningen från försäkringsbolaget inte följt med löneutvecklingen. Försäkringsbolaget nekade dock utbetalning och hänvisade till preskriptionstiden.

Med hjälp av Byggnads drevs fallet hela vägen upp i Högsta domstolen. Där Medlemmen alltså fick rätt och nu får över en miljon i retroaktiv livränta, pensionsinbetalningar och dröjsmålsränta.

– Det är en stor seger, både för medlemmen och för oss försäkringstagare som kollektiv. Det här visar styrkan av ett fackförbund som driver medlemmarnas frågor hela vägen in i kaklet. Nu blir domen vägledande och fler kan få rätt till högre ersättningar, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Domen blir vägledande

Nu väntas domen bli vägledande för andra liknande fall där för försäkringstagare och skadade begär omprövning. Den vinnande domen kan även få effekt i fler försäkringar, exempelvis patientförsäkringen, läkemedelsförsäkringar och andra ansvarsförsäkringar.

– Det är inte enkelt att som ensam individ processa mot ett stort försäkringsbolag. Men som medlem i facket kan man få backning hela vägen. Vi hoppas att fler medlemmar ska höra av sig och få ut det man har rätt till, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Uppdaterad:
Kategorier: