Bertil Jonsson

Ombudsmannen: Det kan handla om tusentals kronor

Bertil Jonsson, avtalsansvarig i Byggnads Västerbotten är en av de fackliga ombudsmän som brinner för att du och dina kollegor ska få ut maximal lön. Här delar han sina bästa råd.

Många nöjer sig med att de får in lön på kontot varje månad men jobbar du lite smart finns pengar att tjäna. Brukar du till exempel granska lönebeskedet som du får i slutet av månaden?

– Till att börja med ska du alltid kräva att få ett lönebesked av din arbetsgivare, säger Bertil Jonsson. Det är inte ovanligt att medlemmar märker att det fattas pengar när de kikar igenom beskedet.

Felen behöver inte vara avsiktliga, men för en liten företagare det kan vara svårt att hålla koll på allt. Det är ditt ansvar att ha koll på om du får rätt lön. Skriv därör alltid ned dina arbetstimmar. Med lön och andra ersättningar kan det handla om tusentals kronor som du annars går miste om.

– Det lär ju inte vara någon arbetsgivare som kommer i efterhand och säger att du fått för lite lön, säger han.

Bertil Jonsson vill öka medlemmarnas kunskap kring våra olika löneformer. Medvetna medlemmar vågar ställa krav och riskerar inte att bli lurade. Tyvärr är okunskapen kring lönesystemet stort och många litar mer på arbetsgivarens ord i stället för att bilda sig en egen uppfattning.

Då är det lätt att gå på myter som att ackordet skapar stress och slarv.
– Tvärtom. Man blir både effektiv och mår bättre. Det finns möjligheter att påverka sin lön. Det är ett jämlikt verktyg för att få delaktighet och inflytande och skapar ett starkt sammansvetsat lag. Dessutom kompetensutvecklar man varandra, säger Bertil Jonsson.

Bertil har själv jobbat på ackord under många år och sett alla fördelar. Han har tagit fram en ackordsutbildning för hela landets medlemmar. Det här är en medlemsutbildning som det verkligen finns behov av. Ackordet är nyckeln till hur vi ska bli effektiva tillsammans. Har man väl börjat jobba på ackord är det få som vill byta tillbaka, menar Bertil Jonsson.

Uppdaterad: