Trygga anställningar och sociala hänsyn vid offentliga upphandlingar

Det var teman på 6F:s två seminarium i Almedalen. Här kommer en kort sammanfattning.
Publicerad:

 Seminarie 1: En fortsättning på Skitliv

6F-förbunden har tillsammans med Arena och bokförlaget Atlas tagit fram boken Skitliv, där olika författare beskriver sina erfarenheter av alla otrygga anställningar.

På seminariet i Almedalen ställdes frågan om vad som går att göra åt detta skitliv. Shadé Jalali, utredare på Arena Idé var den som sammanfattade det med ”Alla mår sämre, produktiviteten blir lägre."

På seminariet deltog också Hans Öhlund, ordförande för Fastighetsanställdas förbund och Jonas Milton från arbetsgivarorganisationen Almega. De var under seminariet överens om att det måste gå att föra samtal mellan avtalsrörelserna och att det går att hitta lösningar utan lagstiftningen. Hans Öhlund bjöd in Jonas Milton till direkta samtal med början i augusti för att se om det finns öppningar.

- Den här frågan är jätteangelägen. Vi vet att den här otryggheten är stor bland våra medlemmar. Vi tar upp den i våra kollektivavtalsförhandlingar med Almega men möts inte direkt av förståelse för kraven. Ni säger bara nej, nej, nej, sa Hans Öhlund.

- När vi ser att människor får såna här problem finns det anledning att göra något. Men jag tycker att det är en poäng att lyssna och att vi också tar med företagarperspektivet. Företagen behöver flexibilitet, sa Jonas Milton.

Seminarie 2: Sociala hänsyn vid offentliga upphandlingar

6F har presenterat en rapport om LOU vid ett seminarium i Almedalen. Medverkande var: Ardalan Shekarabi (S) jurist och riksdagsledamot, Olav Fumarola Unsgaard, utredare på Arena Idé och Mikael Johansson, ordförande för Målarförbundet.

I Sverige spenderas varje år 500- 600 miljarder av våra skattepengar i offentliga upphandlingar. Det innebär ungefär 15-20 procent av Sveriges BNP. I jakten på billiga anbud försvinner krav på schyssta villkor och löner. Företag med billig arbetskraft och som struntar i kollektivavtal konkurrerar ut företag som tar social hänsyn. Det är en utveckling vi vill stoppa.
 
- Egentligen är det enkelt. Vi vill inte att skattepengar ska gå till fifflande och korrupta bolag. Vi vill ha korrekta och schysta anbud som det går att ge kollektivavtalade löner på, sa Olav Fumarola Ungaard, som skrivit rapporten.

- Det är inte så svårt ur det fackliga perspektivet. Vi vill alltid ha konkurrens på lika villkor och att företagen inte ska använda sänkta löner och försämrade arbetsvillkor för de anställda som konkurrensmedel, sa Mikael Johansson, förbundsordförande för Målarna.

Riksdagsledamoten Ardalan Shekarabi (S), utnämnde frågan till den stora framtidsfrågan.

- Det här berör alla. Det är väldigt få som vill se att deras skattepengar används för att sänka löner och bidra till social dumpning, sa han.

Målarnas ordförande Mikael Johansson vill se att det goda samtalet mellan människor ska ändra inställningen hos bestämmande politiker i riksdag, landsting och kommuner.

- Det leder en bra bit på vägen. Samhället är våra gemensamma tillgångar. Det är politiken och inte juridiken som ska bestämma det här. Men så har vi arbetsgivarorganisationernas totalt hopplösa inställning i dessa frågor. De vill skjuta sönder allt sånt här. Sverige behöver inte mer marknad, vi behöver mer politik, sa han.

Hela rapporten går att läsa här »

Förbundsordföranden i 6F-förbunden har skrivit en gemensam debattartikel med anledning av rapporten.

Uppdaterad: