Val 2018

Gör din röst hörd den 9 september!

Snart är det val i Sverige. Då har vi byggnadsarbetare möjlighet att påverka politiken. För det är inte bara genom facklig förhandling vi får bättre arbetsvillkor. Politiken sätter ramarna inom de flesta områden som berör oss. Exempelvis bostadsbyggande, a-kassa och att få ordning och reda i byggbranschen. Se till att göra din röst hörd den 9 september – rösta!

Publicerad:

Byggnads har under 2014–2018 på olika sätt jobbat hårt för att förbättra förutsättningarna för ordning och reda i byggbranschen. Inom flera områden har politikerna också lyssnat. Än återstår dock viktiga frågor där vi kommer fortsätta ställa krav.

Kandidater

Janne Andersson

Jan Andersson

Före detta byggnadsarbetare, Uppsala län, riksdagskandidat (S)

– Jag är byggnadsarbetare och kommer från Östervåla i norduppland, jobbar sedan 2013 som ombudsman och är ordförande i Byggnads Mälardalen. Jag har haft fackliga uppdrag sedan början av 80-talet och har 40 års erfarenhet av byggbranschen. Jag anser att det ska vara rent spel med ordning och reda på arbetsmarknaden. Vi ska ha en välfärd som ger alla trygghet genom livet.

”Det ska vara rent spel med ordning och reda på arbetsmarknaden.”
Roland Wiking

Roland Wiking

Före detta byggnadsarbetare, Södra Skåne, riksdagskandidat (S)

– Genom mitt fackliga engagemang väcktes en drivkraft att vilja påverka samhällsutvecklingen. Jag har sett många orättvisor och utnyttjande av människor som inte är värdigt ett välfärdsland som Sverige. Jag jobbar idag som ombudsman på Byggnads men är i grunden snickare. Bor i Sjöbo, tycker om naturen och är aktiv i Friluftsfrämjandet tillsammans med sina barn.

”Jag har sett många orättvisor som inte är värdigt ett välfärdsland som Sverige.”

Jonas Attenius

Jonas Attenius

Före detta byggnadsarbetare, Göteborg, riksdagskandidat (S)

– Jag har jobbat som byggnadssnickare i 28 år, och har sedan 2016 förmånen att ha ett heltidsuppdrag som kommunalråd i Göteborg. Mina ansvarsområden är jobb, etablering, vuxenutbildning, personal, inköp och upphandling. Jag är tvåbarnsfar och är bosatt i västra Göteborg. Den lilla fritid jag har ägnar jag åt familjen och havet. Huvudlinjen i mitt politiska arbete är att hela tiden medverka till att vi fattar beslut som leder till ett jämlikare samhälle genom bl. a jobb och kollektivavtal.

”Jag försöker fatta beslut som leder till ett jämlikare samhälle genom jobb och kollektivavtal.”
Kim Söderström

Kim Söderström

Före detta byggnadsarbetare, Dalarna, riksdagskandidat (S)

– Sedan 2006 har jag haft förtroende att företräda Byggnads medlemmar. Fram till 2014 som ombudsman och numera som ordförande i regionen. När jag arbetade som byggnadsarbetare hade jag många fackliga uppdrag på olika byggen. Jag har alltid tyckt att jag har världens bästa arbete och jag är oerhört stolt över att företräda GävleDalas medlemmar. Jag har under mitt ordförandeskap fokuserat på facklig-politisk samverkan eftersom vi behöver politiken för att förbättra villkoren för Byggnads medlemmar. Därför är det glädjande att vi lyckades med ”handslaget” med partiet om offentlig upphandling. Det är viktigt för hela branschen.

Handslaget med politikerna om offentlig upphandling är viktigt för hela branschen.
Leif Nysmed

Leif Nysmed

Före detta byggnadsarbetare, Stockholms Län, riksdagskandidat (S)

– Jag är tjänstledig från min ombudsmannatjänst på Byggnads Stockholm-Gotland sedan valet 2014 då jag blev riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Jag sitter i civilutskottet och ansvarar bland annat för plan- och bygglovsfrågor (PBL) samt bostadsförsörjningsfrågor. Bostadsfrågorna har alltid intresserat mig då det har varit en naturlig del av mitt yrkesliv. Även arbetsmarknadsfrågor är jag stark engagerad i, speciellt ordning och redan på svensk arbetsmarknad. Det kan inte vara så att svenska arbetare och svenska företag ska slås ut på grund av lönedumpning, skattefiffel och annan arbetslivskriminalitet. Konkurrens är bra, men det ska ske på lika villkor. Jag är gift och har två barn. Jag kommer från Huddinge i Stockholms län. Jag har 25 års erfarenhet från byggbranschen innan jag kom in i Riksdagen, både som träarbetare och ombudsman.

”Konkurrens är bra, men det ska ske på lika villkor.”
Björn Petersson

Björn ”Böna” Petersson

Före detta byggnadsarbetare, Kalmar, riksdagskandidat (S)

– Snickare från Smålands sydöstra hörn som sedan drygt fyra år tillbaka jobbar som ombudsman på Byggnads med Ordning och reda som inriktning. En bred rubrik som innefattar allt ifrån att följa lagar och regler till en schysst konkurrens har för mig kommit att handlat mycket om hur utländska arbetare utnyttjas, hur skrupulösa företag använder vanföreställningar om EU:s fria rörlighetsom instrument för vilseledning. Vi kan bättre än så, vi kan styra upp det här och det ska vi. När jag inte kämpar för att få ordning och reda på byggbranschens avarter så är jag bland annat politiskt aktiv i min lilla hemkommun Torsås. Där leder vi Socialdemokrater en bred majoritet som fått fart på utvecklingen i kommunen, något som tydligt visat på vikten av samarbete och att politik är på riktigt. Vår demokrati fungerar, att överlåta den åt andra och sen inte gilla resultatet är rent tokigt. Vi måste engagera oss och vara med och forma det samhälle vi vill leva i.

”Vi måste engagera oss och forma det samhälle vi vill leva i.”
Lars Larsson

Lars ”Mejern” Larsson

Före detta byggnadsarbetare, Värmland, riksdagskandidat (S)

– Jag heter Lars Mejern Larsson och är sedan 2006 riksdagsledamot från Värmland och jag sitter i Trafikutskottet. Jag bor i en hyreslägenhet i Karlstad. Namnet Mejern har jag fått efter pappa, då han var en duktig fotbollsspelare och motståndarna uppmanade sina spelare att ”meja ner honom” – Mejern!

”Motståndarna uppmanade sina spelare att meja ner mej – Mejern!”
Magnus Manhammar

Magnus Manhammar

Före detta utbildare, Blekinge, riksdagskandidat (S)

– Jag brinner för ett bättre samhälle för alla. I valet 2014 fick jag väljarnas förtroende att sitta i riksdagen för Socialdemokraterna. Idag sitter jag i arbetsmarknadsutskottet, där jag ansvarar för arbetsmiljöfrågor. Jag brinner för att skapa en god och säker arbetsmiljö för alla.

”Jag brinner för att skapa en god och säker arbetsmiljö för alla.”
Uppdaterad: