Telia videosystem

Telia Videosystem är en plattform för digitala möten där mötesorganisatören kan hålla antingen ett videomöte eller ett telefonmöte. I din inbjudan ska det framgå vilken typ av möte du är kallad till!

Telefonmöte

Ett telefonmöte är precis vad det låter som, ett konferenssamtal där flera personer ringer in till samma samtal och sedan kan prata med varandra.

En kort tid innan mötet börjar får du ett SMS med det telefonnummer som du ska ringa, samt en kod du ska knappa in som kopplar upp dig till mötet.

För att delta i ett telefonmöte behöver du alltså en telefon som går att ringa ifrån!

För din egen skull är det bekvämt om du har ett headset för att inte behöva hålla i telefonen under hela mötet. Om du förväntas själv kunna kommunicera under mötet är det bra om ditt headset har en inbyggd mikrofon!

Se till att du har bra mottagning på platsen du kommer delta i mötet ifrån, och att din mobila enhet (och eventuellt ett trådlöst headset) är laddade innan mötet börjar.

Det är också till hjälp om du i förväg lär dig hur du stänger av din egen mikrofon på telefonen under samtalet, god mötes-sed är att man alltid har sin mikrofon avstängd om man själv inte pratar!

Videomöte

För att delta i ett videomöte behöver du en dator, surfplatta eller smartphone med internet. Observera att bilden blir väldigt liten på en smartphone, så har du ett annat alternativ är det bättre!

Då många enheter har väldigt dåliga inbyggda högtalare och mikrofoner är det även här bra om du har ett headset som passar till den dator eller surfplatta du kommer ansluta ifrån. Kontrollera gärna att ditt headset också har en mikrofon, och inte bara hörlurar för att kunna lyssna.

Det är inget krav att du själv har en webbkamera / enhet med inbyggd kamera för att kunna delta i ett videomöte, du kan ändå titta på den som håller i mötet och de andra deltagarna. Men tänk på att det är mycket trevligare för alla andra om du också syns!

Se till att du har bra internetuppkoppling på platsen du kommer delta i mötet ifrån, och att din dator eller surfplatta har tillräckligt med batteri om de inte sitter inkopplade i ett vägguttag.

En kort tid innan mötet börjar får du ett sms eller mail med den webbsidelänk som tar dig till mötet. Det videosystem Byggnads använder fungerar allra bäst med webbläsaren Google Chrome, så hämta gärna hem den om du inte redan har den!

När du fått mailet med länken kopierar du denna, öppnar Google Chrome och klistrar in webbadressen i fältet högst upp. När du sedan klickat på ”Enter” på tangentbordet eller förstoringsglaset bredvid fältet där du klistrat in adressen kommer du till mötet!

Du kommer då till en ruta där du får fylla i ditt namn och välja hur du vill ansluta till mötet. Se till att ikonerna bredvid knappen ”Connect” är inställda som det ser ut i det inringade fältet nedan:

imagedvdh.png

Klicka sedan på knappen "Connect"!


Nu kommer du att få välja hur du vill att ljud in och ut ur din enhet ska komma. Om du har kopplat i ett headset så väljer du detta i listan för både ”Microphone” och ”Audio Output”. Knappen ”Play test sound” kan ge en indikation på om du kopplat i allt rätt, om du klickar på den så ska du i så fall höra ljudet i ditt headset! Om du har en inbyggd webbkamera så syns din bild istället i den svarta rutan:

imagee3mqo.png

När du är nöjd med inställningarna klickar du på ”Connect”!

Precis som i telefonmöten är det god sed att hålla sin mikrofon avslagen när man inte pratar. När du rör med muspekaren dyker följande ikoner upp längst nere på skärmen:

imagenjo0s.png

Knappen längst till vänster kontrollerar din mikrofon. Ser den ut som på bilden ovan är den påslagen, klicka i så fall på den en gång så stängs den av och ser ut såhär:

imageg2eib.png

Klart! Nu är det bara att delta i mötet!

Uppdaterad: