Träff med lagbasar från Byggnads.

Byggnads lagbasträff: Vi lämnar aldrig över rätten till inflytande över lönebildningen

Under två fantastiska dagar har 103 lagbasar från hela landet haft överläggning för att följa upp tidigare lagbasträff och för att visa på gemensam kraft. I samband med pågående avtalsrörelse vill vi – samtliga lagbasar – göra följande uttalande.

Publicerad:

Vi ser med stor oro på Sveriges Byggindustriers (BI) attacker på våra avtal och lönesystem. I grunden handlar det om makten över lönebildningen. Det är tydligt att BI vill tvångsinföra månadslön som huvudlöneform. Men det är viktigt att slå fast – det finns inget ackordstvång i Byggavtalet. Det finns möjlighet att förhandla om flera olika löneformer.

BI lägger stor energi på lönesystemen. Men av de totala produktionskostnaderna utgör lönekostnaderna endast en liten del. Vad det handlar om är att BI vill slippa förhandla med kunniga byggnadsarbetare som håller på sin rätt att ta del av kakan man är med och arbetar ihop.

BI påstår att prestationslönerna inverkar negativt på arbetsmiljön, kvalitet, kundrelationer och företagens konkurrenskraft. Det är fel och mycket illa underbyggt. Vi lagbasar kan berätta en helt annan historia.

Istället är det så att prestationslönerna är en garant för lokalt medbestämmande tillsammans med bygg- och platschef. Man deltar i projektering, planering, material- och metodval eftersom man delar intresse av att göra ett bra och effektivt jobb. Det skapar laganda och arbetsmiljö och säkerheten blir bättre.

Nu har avtalsrörelsen börjat. Det märks inte minst på arbetsgivarnas konfrontativa tonläge. Men vi vill skicka ett klart och tydligt budskap till arbetsgivarna.

Vi kommer aldrig att lämna över rätten till vårt inflytande över lönebildningen. Vi har rätt att utse de som ska företräda oss i löneförhandlingar och utgår ifrån att arbetsgivarna respekterar detta. Detta är en grundläggande facklig fråga och vi står gemensamt upp för våra lönesystem.

Byggnads lagbasträff
Stockholm, 2016-03-11

Uppdaterad: