Byggnads avtalsråd

Uttalande från Byggnads avtalsråd

Nu har avtalsrörelsen börjat. Det märks inte minst på arbetsgivarnas konfrontativa tonläge. Likt en kulspruta kommer förslag om hur vi ska sänka löner och villkor och ställa grupper mot varandra. Arbetsgivarna använder de nyanlända som en murbräcka och ett argument. Man använder en redan utsatt grupp för att sänka den svenska modellen.

Publicerad:

Vi är överens med Sveriges Byggindustrier (BI) om att nyanlända ska in i byggbranschen. De behövs och de ska inte behöva stå utanför arbetsmarknaden. Men, det finns bra sätt att göra det på och det finns dåliga.

Byggbranschen har en fördel som många andra branscher inte har. Vi har redan en anställningsform som på ett väldigt bra sätt kan slussa in de nyanlända i branschen. Den kallas lärlingsanställning där validering och behov av kompletterande kunskaper bedöms av BYN, Byggindustrins Yrkesnämnd som har lång erfarenhet och den kunskap som behövs för att sätta människor i jobb. På så vis säkrar vi återväxten av välutbildad arbetskraft utan att ställa grupper mot varandra.

Utöver detta så behöver vi en politik som vågar satsa på bostadsbyggande och infrastruktur. Sätts hjulen i snurr så genereras jobb. Mycket jobb. Jobb för hela branschen inklusive nyanlända.

Vi måste också inse att samhället behöver göra stora utbildningsinsatser i det läge vi befinner oss i nu. Utbildning är vägen till arbete, inte låga löner och oschyssta villkor.

Ännu en anställningsform leder bara till krångel. Forskning och exempel från låglöneländer visar att låglönejobb inte får positiva effekter på sysselsättningen. Det ger helt enkelt inte fler jobb. Däremot skapas ett A- och B-lag på arbetsmarknaden och en ojämlikhet ingen tjänar på. Det skapar klyftor och drar isär samhället.

Risken är också stor att man fastnar i låglönejobb som man inte kommer ur. Arbetsgivarna har redan idag subventionerade anställningsformer till sitt förfogande. Fler varianter skulle bara innebära ökat krångel.

Slutligen borde BI och Svenskt Näringsliv säga som det egentligen är. De använder de nyanlända som murbräcka för en sak de drivit i alla tider. Att sänka lönerna för hela LO-kollektivet och en gång för alla ta makten över lönebildningen.

Byggnads avtalsråd vägrar att ställa grupper mot varandra. Vi välkomnar alla in i byggbranschen, vi gör inte skillnad på folk och folk.

Uppdaterad: