Avtalsrörelsen 2020: Ordning och reda
Vi som jobbar i byggbranschen vet hur det faktiskt ligger till. Att allt fler bygglag, som tidigare arbetat med vettiga villkor, nu ställs mot bygglag som utnyttjas av oseriösa byggföretag.
Företag som med fusk, ohederlighet och till och med kriminalitet som medel, vill nå vinster. Som dumpar löner och struntar i skyddsronder. Och som såklart undviker kollektivavtal, vår bästa väg för ordning och reda.
Vi vill framåt. Men rättigheter och villkor som generationer av svenska byggnadsarbetare kämpat för hotas. Av byggföretag och arbetsgivareorganisationer som ser på – men tittar bort. Det är en direkt fara för oss på bygget och gör att byggbranschen går bakåt. Helt seriöst, det håller inte.
Arbetsgivarna och företagen måste ta ett större ansvar. Uppföljning och granskning av huvudentreprenörens ansvar behöver exempelvis gå snabbare. Det är inte heller rimligt att det finns kryphål i systemet som gör att arbetare från Sverige och andra länder ställs mot varandra. Svenska kollektivavtal ska gälla alla och lika skickliga händer ska ha lika betalt.
Våra viktigaste krav
- Företagen ska kunna bevisa att underentreprenörer följer kollektivavtal
- Tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder
- Lönespecifikationen ska tydligt visa lön, ledighet, ersättningar och intjänad pension
Fakta:
Det är svårt att få fram statistik när det gäller oredan i byggbranschen, men här är några talande exempel som det finns bekräftade uppgifter på:
- Vid byggandet av på Nya Karolinska var minst 400 underentreprenörer på plats. En företagare, som Byggnadsarbetaren har granskat, hade 28 olika identiteter och 100 bankkonton kopplat till sig. 51 miljoner togs ut från svenska bankomater för att betala svarta löner
- När Region Stockholm kravställare nyligen handlade upp bygget av arbetstunnlar till T-banebygget i Nacka vann ett kinesiskt företag. Tvåan, Subterra, la ett anbud som var 70 procent högre. Priset dumpades alltså med 58 procent.
- Uppgifter om att det förekommer falska utbildningsintyg för att bygga ställning är bekräftade av branschorganisationen Ställningsentreprenörerna, STIB. Under Byggnads arbetsmiljövecka genomfördes granskningar av ställningar på 1 200 arbetsplatser. På 8 av 10 ställningar hade ingen provdragning gjorts.
- På Byggnads kampanjsida Helt seriöst kan du läsa medlemmars vittnesmål från hur verkligheten ser ut. Hittills har vi fått in över 150 berättelser. Fler än 6 000 har också skrivit under uppropet mot fusk, dumpade löner och farlig arbetsmiljö.