Byggnads Norrbotten

Lärlingsinformation

Är du ny lärling är det flera saker du behöver känna till. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

Anmäl din lärlingsanställning för att få lärlingsbok. Du fyller i anmälan tillsammans med arbetsgivaren och skickar den till din yrkesnämnds region. Jobbar du inom bygg, golv eller vvs får du en elektronisk lärlingsbok där du registrerar dina timmar och har din utbildningsplan. För att kunna logga in måste både din och din arbetsgivares e-postadress anges i anmälan. Anmälan görs på yrkesnämndernas hemsidor.

Yrkesnämndernas hemsidor

Kontaktpersoner Byggnads Norrbotten

Anställningsform för lärlingar. Det är nästan bara tillsvidareanställning som gäller för lärlingar. I vissa fall kan det röra sig om en visstidsanställning, men det måste godkännas av din yrkesnämnd.

Håll koll på utbildningstimmarna. För att få ditt yrkesbevis måste du ha uppfyllt ett visst antal utbildningstimmar. Därför är det viktigt att du anmäler din lärlingsanställning direkt så att timmarna börjar räknas från första anställningsdagen.

Företaget du jobbar på måste ha kollektivavtal. I kollektivavtalet regleras vad som gäller för en lärling. Kollektivavtalet är din trygghet som styr arbetsvillkor, lön och försäkringar. Jobbar du på ett företag som saknar kollektivavtal räknas inte dina lärlingstimmar och du får inte ut något yrkesbevis.

Ansök om medlemskap i a-kassan. Du blir inte automatiskt medlem i Byggnads a-kassa när du blir medlem i Byggnads. Ansök därför medlemskap i a-kassan på www.byggnadsakassa.se. Är du inte med i a-kassan får du ingen
a-kasseersättning om du blir arbetslös.

Spara alltid dina lönespecifikationer. Varje gång din lön betalas ut får du en lönespecifikation av din arbetsgivare. Det är viktigt att du sparar dessa, för visar det sig att din arbetsgivare fuskar med skatten eller annat kan lönespecifikationen vara det enda beviset du har.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Anu Jonsson