Pierre Andrén, glasmästare

Avtalsrörelsen 2020: Högre pensioner

Byggnads medlemmar har skickat in närmare 2 000 förslag på krav till årets avtalsrörelse. Många handlar om pensionerna. Det är ett dystert kvitto på att pensionssystemet är orättvist.

De flesta av oss byggnadsarbetare börjar jobba direkt efter gymnasiet. Men först när vi är 25 börjar pensionen ticka in. Det handlar om tusenlappar vi blir snuvade på vid varje pensionsutbetalning. Att jobba som byggnadsarbetare är dessutom tungt och slitigt. Av oss över 55 har fler än åtta av tio värk i kroppen.

– Pensionen, den börjar närma sig. Det är viktigt att få en bra pension att leva på när man slitit hårt under många år, säger Pierre Andrén, glasmästare och medlem i Byggnads.

I årets avtalsrörelse är pensionen en viktig fråga. Byggnads har också pressat på för att högre pensioner ska vara en del av LO:s gemensamma krav - och lyckats. Hela LO står därför bakom kravet på en pensionsavsättning från första arbetade timmen.

– Det jag hör är att Byggnads medlemmar känner stor oro för framtiden. Vi kommer göra allt vi kan för att vi byggnadsarbetare får ett bra liv även på ålderns höst, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Våra viktigaste krav

  • Pension från första arbetade timmen
  • Högre extra pensionsavsättning

Fakta:

En Novus-undersökning bland byggnadsarbetare över 55 år som Byggnadsarbetaren gjort visar att:

  • Nio av tio säger nej till höjd pensionsålder.
  • Mer än varannan klarar inte att jobba till den nya lägsta pensionsåldern.
  • Bara 7 % tror att deras kropp håller för att arbeta till 67 års ålder eller längre.
  • 90 % av byggnads medlemmar över 55 tycker att högre pensionsålder är en dålig idé.
  • 85 % har besvär med värk i kroppen.
  • 4 av 5 byggnadsarbetare tar ibland värktabletter för att kunna jobba. För många är värktabletterna ett måste för att ta sig igenom arbetsdagen. En del äter dagligen värktabletter för att orka.
  • Nio av tio tycker att förslaget om att höja lägsta pensionsåldern till 64 är dåligt. Byggnadsarbetarna tycker att det ska vara möjligt att gå tidigare i pension om man har börjat jobba i unga år och har haft ett tungt arbete.
  • 81 % är positiva till idén om att betala mer i pensionsavgift för att få högre pension.

På Byggnads kampanjsida heltseriöst.se kan du läsa medlemmars vittnesmål från hur verkligheten ser ut. Hittills har vi fått in över 150 berättelser. Fler än 6 000 har också skrivit under uppropet mot fusk, dumpade löner och farlig arbetsmiljö.

Uppdaterad: