Byggnads uppmanar Byggföretagen att sluta snacka och gå till handling

Debattartikel i NSD 16 december om hur Byggföretagen inte tar sitt ansvar för att städa undan oseriösa företag i byggbranschen.

Publicerad:

Hela artikeln:
Byggnads öppnar upp NSD:s debattsida (måndagen den 13 december) och blir glatt överraskade när vi läser Erik Ranängens ord. Glädjen är stor att Byggföretagen har vaknat och vill dra sitt strå till stacken. Men vi i Byggnads blir samtidigt lite fundersam över hur deras medlemsföretag agerar i frågan.

Det är definitivt en överlevnadsfråga för branschen att vi städar undan oseriösa företag. Byggnads hade en tydlig ingång i senaste avtalsrörelsen att hela byggbranschen måste ta kostnaden för att städa upp branschen och se till att dom seriösa företagen inte blir utkonkurrerade av låglöneföretag som vinner upphandlingar med undermålig arbetsmiljö och ett utnyttjande av arbetskraft. Så har det tyvärr inte varit och vi väntar fortfarande på att Byggföretagens medlemsföretag ska ta sitt ansvar. Idag är det Byggnads som får städa upp hela branschen i samverkan med ett flertal statliga myndigheter som till exempel skatteverk, EKO-brott samt gränspolisen samtidigt som byggföretagens medlemsföretag är kontraproduktiva i sitt arbete. Det visar sig ofta i dom långa underentreprenörsleden att man inte har kontroll längre. Man har letat det billigaste alternativet allt för länge och blundat för fusket som har pågått på sina egna arbetsplatser. Det kan inte vara meningen att Byggnads medlemmars pengar ska användas till att städa upp efter oseriösa företag som Byggföretagens medlemsföretag anlitar i sina led. Byggnads hade en tydlig ingång i senaste avtalsrörelsen och nu är det upp till bevis för byggföretagen att agera. 

Alla parter måste ta problemet på allvar och arbeta för att vända den för branschen helt förödande utvecklingen. Stora krafttag måste tas och säkerställa att lagar och avtal följs. Huvudentreprenörsansvaret har varit i kraft i ett antal år och har nu i senaste avtalsrörelsen förhandlats till ett ännu kraftfullare verktyg i kampen mot de företag som fuskar. 

Ett av dom största problem i byggbranschen är just att byggföretagens största medlemsföretag inte vill ta ansvar i frågan om en sund byggbransch. Därför har Byggnads drivit ett avtalsansvar för huvudentreprenören. Med tufft motstånd från Byggföretagen ska det sägas. 

Men vi ser fram emot att Byggföretagen i Norrbotten nu ska gå från ord till handling. Tips på vägen kan vara att börja kolla på era medlemmars arbetsplatser. 
 
Joakim Lindholm, ordförande Byggnads Norrbotten 
Claes Danell, Byggnads Norrbotten

Uppdaterad: