Företag med kollektivavtal bryter mot kraven

Luleåföretaget Titan konstruktion har anlitat städfirman för uppdraget i anslutning till Facebookbygget, utan att förhandla med facket. Anmärkningsvärt och ett allvarligt hot mot den svenska modellen, enligt Byggnads.

Publicerad:

Joakim Lindholm, ordförande i Byggnads Norrbotten kommenterar artikeln om städbolag om betalar för låga löner vid byggstäd.

NSD 2021-04-13:

Här hela artikeln då den är låst bakom betalvägg:
Företaget Städbolaget i norr saknade kollektivavtal när personalen började städa i anslutning till Facebookbygget i augusti. De har fram till avtal tecknades nu den 1 april betalat lön till personalen på en nivå som ligger långt under kollektivavtal för byggstäd. Huvudentreprenören Titan konstruktion har kollektivavtal och är anslutet till arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Men företaget har inte förhandlat med Byggnadsarbetarförbundet om att få anlita Städbolaget, trots att detta är ett krav. 

– Vårt sätt att jobba med det här är att försöka förmå det företag som tar in en underentreprenör som saknar avtal att sätta tryck på dem att teckna ett. De måste ställa krav på att företaget ska ha ett avtal om de ska få fortsätta med uppdraget, säger Byggnads ordförande i Norrbotten, Joakim Lindholm. 

Byggnads har haft en lokal förhandling med Titan konstruktion, som i sin tur företräds av Byggföretagen. Men enligt facket ledde förhandlingen ingenstans. Ledningen för Titan konstruktion anser inte att de hade skyldighet att förhandla med facket innan de tog in Städbolaget. 

– Titan är ett specialfall. Tar man in en underentreprenör, då ser man till att den fixar ett avtal om det inte finns. Vi har ett bra samarbete med de flesta företagen i länet, men det här följer inte kollektivavtalet. Det kommer att bli en central förhandling, säger Joakim Lindholm. 

Enligt facket har Titan även anlitat andra entreprenörer som saknar avtal. 

Vad vinner huvudentreprenören på att göra så här?

– Det handlar om pengar, tro inget annat. Det är mycket billigare för Titan att ta in ett företag som inte följer kollektivavtalet. De behöver inte följa de lönenivåer som gäller och de tjänar givetvis pengar på det, säger Joakim Lindholm.

Han tillägger att även städare ska ha del av den rådande högkonjunkturen i byggbranschen och betonar att jobb som städning av baracker och omklädningsrum för byggnadsarbetare är byggstädning och inget annat.

– Vi och Byggföretagen har enats om vad som är byggstädning i avtalet.

Joakim Lindholm menar att det nu är upp till bevis för organisationen om man delar Byggnads inställning till sund konkurrens och lika villkor enligt gällande kollektivavtal.

– Här har man ett avtal med sitt medlemsföretag som inte är värt papperet det är skrivet på ens. 

Faktaruta
Om ett företag anlitar en underentreprenör som saknar kollektivavtal, då måste man förhandla detta med Byggnads och teckna ett särskilt byggavtal.

En annan variant är att underentreprenören tecknar ett så kallat hängavtal med Byggnads direkt. Det gäller på samma sätt som ett kollektivavtal, men tecknas direkt mellan företaget och Byggnads, inte via en arbetsgivarorganisation. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Anu Jonsson