Vad gäller på bygget vid kyla

Även i norr är snön en överraskning varje år. Beredskapen hade kunnat vara bättre.
Vet du vad som gäller vid kyla på bygget?

Publicerad:

Ulf Normark, ombudsman/regionalt skyddsombud med lång yrkeserfarenhet i Gällivare är välbekant med vintern och förberedelser inför den kalla, snöiga årstiden.
Det ska inte vara en överraskning att det kommer snö och kyla när vi närmar oss november och december månad. Men likväl verkar det vara det för en del arbetsgivare - varje år.

Det är viktigt att förbereda så det inte händer olyckor, det är lätt att halka om det ligger plast och skräp under snön, om det exempelvis kommer in sågspån i en kap- och klyvsåg, och det fryser, så fungerar inte skyddet, säger Ulf.

Köldgränsen är borta sedan många år så när det gäller kyla är det individens uppfattning som räknas. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och ska då prata med de anställda. Vi är alla olika och reagerar olika på kyla, upplever du att det är kallt så har du också rätt till varma kläder.
Arbetsgivaren är skyldig se till att du som anställd har personlig skyddsutrustning, dit hör lämpliga ytterkläder under vintern ... långkalsongerna får man stå för själv.
Läs hela artikeln i Byggnadsarbetaren.

Uppdaterad: