En kvinna

Dags för ett rättvist pensionssystem

Vi som bygger Sverige förtjänar vi en trygg pension efter ett helt arbetsliv. Så är det inte idag. Sveriges pensionssystem är felbyggt i grunden och straffar oss med tunga jobb.

Publicerad:

Mer än åtta av tio byggnadsarbetare över 55 har värk i kroppen. Ändå förväntas vi jobba till 65 – och snart ännu längre. Det är varken rätt eller rättvist. Dagens pensionssystem är en tickande bomb och behöver förändras.

Byggnads har tillsammans med tankesmedjan Katalys tagit fram konkreta förslag för ett nytt pensionssystem. Vårt mål är att pensionsfrågan och förslagen om en Knegarpension är en valfråga 2022. Här är vårt förslag:

  • Kompensation för hårt arbete! Är du borta från ditt arbete på grund av sjukdom, föräldraskap eller arbetslöshet ska din pension baseras på din lön och inte din tillfälliga ersättning. Alla har rätt till en trygg pension, även vi som har tunga jobb.
  • Högre pensioner för låg- och medelinkomsttagare! Idag har vi ett system som är tryggt och förutsägbart för staten, men orättvist för oss löntagare. Det behövs mer pengar i systemet och grundpensionen för låg- och medelinkomsttagare måste bli högre.

 

Det här kan du göra:

  • Stöd vårt upprop för alls rätt till en trygg pension. Dela gärna budskapet så att så många som möjligt skriver under.
  • Svara på vår korta enkät om hur just du känner inför din pension och dela din berättelse. Svaren kommer vi använda för att sätta press på politikerna.
    Vad tycker arbetskamraterna? Diskutera pensionen på din arbetsplats och dela ut vårt material.
  • Visa på Facebook att du stödjer kampanjen med en banner på din profilbild. Följ den här länken.

Läs mer på www.byggnads.se

Uppdaterad:
Sidansvarig: Anu Jonsson