Avtalsrörelsen 2020: Bemanningsavtalet

2020-12-17: LO-förbunden och Kompetensföretagen sade på torsdagskvällen ja till medlarnas bud om ett nytt kollektivavtal för bemanningsanställda. Det innebär att pensionerna för bemanningsanställda nu är säkrade och den varslade konflikten är avblåst. Mer information finns på LO:s webbplats.

2020-12-09: I dag varslade LO-förbunden om konflikt för bemanningsanställda som går på Bemanningsavtalet. Varslet handlar i steg ett om ett övertids-, mertids- och nyanställningsstopp. I steg två berörs även arbetsplatser. Medlemmar i Byggnads, som går på Bemanningsavtalet och som blir drabbade av konflikten uppmanas kontakta Byggnads i sin region. Mer information finns på LO:s webbplats.

2020-12-02: LO-förbunden säger upp sitt avtal med Kompetensföretagen efter att förhandlingarna om villkor för de bemanningsanställda strandat.

Enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson väljer LO-förbunden att säga upp avtalet eftersom bemanningsanställda inte erbjuds samma villkor som ordinarie personal.

– Det ska vara samma kostnad och villkor att ta in bemanningsanställda som ordinarie personal. Detta vill inte kompetensföretagen gå med på. Därför ser vi ingen annan lösning än att säga upp avtalet, säger Torbjörn Johansson.

Avtalet löper ut efter sju dagar om ingen ny överenskommelse nåtts.

2020-10-05: Nu drar avtalsförhandlingarna igång igen.

2020-03-24: Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av Corona. Kommer återupptas i oktober igen. Läs mer om beslutet om uppehåll.

2020-02-13: LO har växlat avtalskrav med Kompetensföretagen. Här kan du läsa såväl LO:s avtalsyrkanden som Kompetensföretagens avtalsyrkanden.

Uppdaterad: