Föräldraledig

Eftersom det är din inkomst som bestämmer hur mycket du betalar i medlemsavgift till Byggnads, kan du som föräldraledig ha rätt till en sänkt medlemsavgift.

Om du är eller ska vara föräldraledig är det viktigt att du kontaktar oss och meddelar detta. Du kan nämligen ha rätt till en sänkt medlemsavgift under föräldraledigheten.

FPT (Föräldrapenningstillägg)

Arbetar du på en arbetsplats med kollektivavtal kan du få ett föräldrapenningtillägg som ger dig 10 procent extra när du är föräldraledig utöver de 80 procent du redan får från Försäkringskassan. Och om du tjänar mer än Försäkringskassans tak för ersättning får du 90 procent på den del av lönen som överstiger taket.
Förutsättningen är, förutom att din nuvarande arbetsgivare har kollektivavtal, att du har arbetat där eller hos andra arbetsgivare med kollektivavtal under minst 12 månader de senaste fyra åren. Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period.
Glöm bara inte att du själv måste anmäla till AFA Försäkring. Då missar du inte heller premien till din kommande pension när du är föräldraledig. Dubbel vinst, med andra ord.

Kontakta Marie eller Christer för att meddela om du är eller ska vara föräldraledig.

Granskad: