Byggnadsarbetare som lyfter på hjälmen,

Fotograf: Eva Ekelöf

Moa sa ifrån om dammet – och blev skyddsombud 21 år gammal

Alla hostade och nös i den dammiga miljön, men ingenting hände. Inte förrän Moa Belin sa ifrån. Inom två dagar blev det städat. Nu är Moa skyddsombud, 21 år gammal. – Arbetsmiljön är viktig, säger hon.

Publicerad:

Det var väldigt dammigt på ett bygge, där hon arbetade för ett halvår sedan. Alla klagade men ingenting hände. Man nös och hostade.

– Så fick jag gå med på en skyddsrond. Det var lika dammigt överallt! Då sa jag ifrån. Problemet måste lösas. Städa, sa jag. Ett par dagar senare hade de tagit dit en städfirma som dammsugit överallt, berättar Moa Belin.

Så Moa Belin blev skyddsombud och har nyss haft sin första kursdag. Framåt blir det fler kurser. Moa sitter också i skyddskommittén och tycker det är intressant. Hon vet vilka befogenheter hon har som skyddsombud.

– Jag tycker jag blir respekterad som skyddsombud, säger hon.

Det är bara två år sedan som Moa Belin tog studenten på Rör-
entreprenörernas friskola i Stockholm. Hon fick jobb direkt efter utbildningen.

Det var en slump att hon valde den banan. Men vatten och rör, det var intressant, och att jobba med händerna i ett rörligt jobb.

– Jag har inte ångrat mig. De kan dessutom vara lättare att få jobb på en praktisk linje.

Moa befinner sig nu på steg tio i utbildningen till VVS-tekniker och har ett praktiskt prov och ett test kvar för att få certifikat. Då blir hon klar i sommar.

Hon arbetar för tillfället i en ombyggnation med att installera rör för värme och kyla och att koppla in radiatorer. Då blir det mycket arbete både nere vid golvet och på stegar.

En vanlig arbetsdag börjar klockan sju, men hon är på jobbet en halvtimme innan för att klä om och äta frukost med kollegorna. Hon vet i god tid vilka arbetsuppgifterna blir under dagen och ibland för hela veckan och också vem hon ska arbeta med.

– Det är kul att lagbasen släpper kontrollen och låter oss sköta oss själva. Jag har bra arbetskamrater och vi har roligt ihop. Det är viktigt.
Som kvinna i ett mansdominerat yrke vill hon bli respekterad och det blir hon.

– Om jag ber om någonting får jag det. Jag har fått handskar i rätt storlek och har också fått prova ut skor och byxor som passar mig.

Hon tror att vissa kan ha svårt för att be att om hjälp, men det har inte hon.

– Det är onödigt att göra jobbet själv när det är tungt och det finns hjälp att få. Kroppen ska hålla alla arbetsåren, jag vill inte ha utslitna knän, rygg eller händer.

Moa tycker om att lära sig nya saker och ser möjligheter att utbilda sig vidare så småningom.

Moa Belin är också en av Stockholm- Gotlands medlemmar som syns i Byggnads kampanj ”Knegarpension”. Pensionen ligger långt borta, men redan från första dagen som anställd började Moa pensionsspara.

Fakta Moa Belin

Ålder: 21 år
Yrke: VVS-are hos Carl Hanssons Rör
Bor: Stureby, men snart i egen lägenhet i Bagarmossen
Familj: Mamma, pappa och två yngre syskon
Intressen: Läsning, gå på loppisar och i secondhandaffärer
Fackligt uppdrag: Skyddsombud

Är du intresserad av att bli skyddsombud?

Hör av dig till oss på Byggnads Stockholm-Gotland
tel 010-601 10 08

"Byggettan" och "Helt enkelt"

"Byggettan" är vår medlemstidning och "Helt enkelt" är vårt nyhetsbrev. 

Läs tidningen eller nyhetsbrevet

Uppdaterad: