Fair Play Bygg - logotyp

Fair Play Bygg – första årsrapporten

Fair Play Bygg drogs igång i början av förra året och är ett projekt mellan Byggnads Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening. Totalt kom 106 tips in fram till årsskiftet, varav 42 lämnades vidare till myndigheter och polis.

Publicerad:

Fair Play Bygg utreder brottslighet i byggbranschen och lämnar över kvalificerade tips på pågående brottslighet till myndigheter och polis. Fair Play Bygg tar emot tips av allmänheten, utreder dem, sammanställer och lämnar vidare.

Under 2016 lämnades totalt 42 tips över till myndigheter. De flesta rörde misstankar om svart arbetskraft och lämnades till Skatteverket. Nyligen nystade Skatteverket upp en stor ställningshärva som har sin grund i tips från Fair Play Bygg. Ställningsföretaget har bland annat använt svart arbetskraft och fuskat med skatten. Ställningsföretaget ska enligt Skatteverkets beslut betala 3,7 miljoner kronor för obetalda skatter och fick ställningsmaterial på över två miljoner kronor beslagtagna av Kronofogden.

– Än så länge har vi bara skrapat på ytan – Fair Play Bygg behöver få in fler tips, säger Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland. Alla som misstänker fusk kan vända sig till Fair Play Bygg.

Andra myndigheter som fått tips från Fair Play Bygg är Ekobrottsmyndigheten, Polisen och Arbetsmiljöverket samt en kommun i Stockholms län. Även räddningstjänsten har fått tips vad gäller ett misstänkt olagligt boende.

Varför har vi startat Fair Play Bygg?
– Ur ett fackligt perspektiv är det viktigt att få bukt med kriminaliteten i byggbranschen. Vi ser ju hur arbetstillfällen glider våra medlemmar ur händerna när seriösa företag konkurreras ut av kriminella och oseriösa företag. Vi vill ha en bransch i ordning och reda, och det vill Stockholms Byggmästareförening också. Det är bra att vi gör det här gemensamt, säger Lars Holmström.

Hur fortsätter vi?
– Det är för tidigt att dra för stora slutsatser av rapporten men vi fortsätter vårt arbete för en sund byggbransch. Projektet Fair Play Bygg fortsätter och till sommaren anordnar vi seminarium i Almedalen på Gotland för att belysa frågorna ytterligare.

Tipsa Fair Play Bygg

Lämna tips på misstänkt brottslighet här. Du kan vara helt anonym om du vill.

Fair Play Bygg

Läs: Fair Play Bygg – första årsrapporten!

I början av mars lämnades rapporten över till ansvarig minister Anders Ygeman. Läs den du också!

Dokument – Årsrapport 2016

Uppdaterad: