Kommentar angående misstänkt ekobrott på Nya Karolinska

Flera medier rapporterar idag om svarta löner och ekonomisk brottslighet på bygget av Nya Karolinska i Solna. Redan i höstas kallade Byggnads Stockholm-Gotland det misstänkta företaget till förhandling för att det betalade ut felaktiga löner.

Publicerad:

Medierapporteringen gäller byggföretaget B&D Grupp. Åtta män rapporteras sitta häktade och misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Under ett arbetsplatsbesök på Nya Karolinska i september förra året fick ombudsmän från Byggnads Stockholm-Gotland kontakt med anställda snickare på B&D Grupp. Det framgick att företaget betalat ut felaktig lön till sina anställda och inte följde villkoren framförhandlade i kollektivavtalet. Därför kallade vi in företaget till förhandling.

Företaget dök dock inte upp på den avtalade tiden. Några dagar senare får ombudsmannen samtal från en kriminalinspektör vid Ekobrottsmyndigheten där det framgår att företagets företrädare sitter häktade.

Huvudentreprenör för bygget av Nya Karolinska är Skanska. B&D Grupp var anlitade som underentreprenör i andra ledet, anlitade av Lindqvist Bygg. B&D Grupp har tecknat kollektivavtal (hängavtal) med Byggnads Stockholm-Gotland.

Byggnads jobbar på flera fronter för en bransch i ordning och reda. Brottslighet, lönedumpning och oseriösa företag hör inte hemma i byggbranschen.

Medierapportering:
Byggnadsarbetaren.se - Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska-bygge

För ytterligare information:
Emmelie Renlund, ombudsman
010-601 11 27

Lars Holmström, ordförande
010-601 11 50

Uppdaterad: