Byggnads Stockholm-Gotland
Rörmokare som arbetar med rör.

Folk blir ofta nyfikna på Maximo Martin, eftersom han inte är så lätt att stoppa in i ett fack.

Fotograf: Enikö Arnell-Szurkos

”Jag älskar att jobba med kroppen”

Från flamencodansare till rörmokare. Maximo Martin skolade om sig mitt i livet och tycker livet går som en dans – även bland rören.

Publicerad:

Maximo Martin är flyktingpojken från Chile som kom till Stockholm som 13-åring. Han trivdes bra från början i sitt nya hemland och valde att bli danspedagog. Flamencodansen blev livet, med turnéer och egen dansskola, berättar han.

Vi sitter på en bänk utanför hans arbetsplats intill Danderyds sjukhus, där stambyte pågår i en bostadsrättsförening. Steget från flamencodans på scen i vackra kläder till byggdammet här kunde knappast bli större, men Maximo Martin ler när jag påpekar det.

- Jag visste att det skulle bli slitigt, men också att jag skulle få en bra lön för det jag gör. Jag älskar att jobba med kroppen. Tyckte det var spännande att prova något nytt.

När han dansade fick Maximo Martin även arbeta i olika serviceyrken parallellt för att klara försörjningen.

- Jag har gjort allt ifrån stått på Pizza hut, varit flygvärd på Arlanda och museivärd på Nordiska museet.

Så kom den där dagen när Maximo Martin hade dansat i tjugo år, jobbat många kvällar och helger – och längtan växte efter vanliga vardagsrutiner, lediga helger och en säkrare lön. Han valde att utbilda sig till rörmokare.

- Min man jobbar inom resebranschen och är ledig på kvällar och helger. Jag ville gärna kunna planera helger och resa iväg med honom.

Han ångrar inte sitt val. Kollegerna är trevliga, jobbet beskriver han som omväxlande, kreativt och meningsfullt.

- Jag gillar den estetiska delen av det också, att vissa rör ska byggas in, medan vissa andra syns och ska bli en del av inredningen. Man klurar ju hela tiden hur det blir bäst att bygga.

Hur är skillnaden mellan kollegor som dansar och kollegor som bygger? Maximo Martin funderar ett tag och ler stort.

Hm, det kanske är färre drama queens här, inte så mycket känslor hela tiden som ska uttryckas. Här är det mer raka rör som vissa brukar säga.

Maximo Martin har varit öppet homosexuell i en bransch som ofta betecknas som manlig och kanske lite macho. Han har även ett instagramkonto där han lägger upp bilder från både jobb och fritid – med hashtagen #gayplumber och #flamencodancer.

Han har inte stött på något motstånd eller tråkiga attityder, berättar han.

- Jag har alltid varit mig själv och öppen med vem jag är, och det har gått jättebra. Folk blir mest nyfikna, eftersom jag inte är så lätt att stoppa in i ett fack. Jag var beredd på att möta en del fördomar, men har faktiskt inte gjort det.

Fakta Maximo Martin

Ålder: 47 år
Yrke: Rörmokare på Nordisk VVS Teknik AB
Bor: Liljeholmen
Familj: Gift med Tony
Intressen: Dansar flamenco och reser gärna

"Byggettan" och "Helt enkelt"

"Byggettan" är vår medlemstidning och "Helt enkelt" är vårt nyhetsbrev. 

Läs tidningen eller nyhetsbrevet

Uppdaterad: