Sluta prata och börja agera. Nu.

År efter år pratar vi om hur arbetslivskriminaliteten plågar vår bransch. Om hur vi skattebetalare blir blåsta på pengar som kriminella företag stoppar rakt ner fickan. Pengar som skulle kunna bygga upp vår välfärd och ge bättre förutsättningar till våra barn och deras framtid. Men varför händer det ingenting?

Publicerad:

Under tiden fortsätter människor att komma till Sverige i hopp om att skapa sig ett bättre liv, för sig själv och sin familj. I stället blir de utnyttjade och vet ofta inte ens om att byggnadsarbetare i Sverige har rättigheter. Som en säker arbetsmiljö, arbetskläder och löner vi kan leva på. Vi byggnadsarbetare vill jobba i seriösa företag, som inte konkurreras ut av de som struntar i att betala skatt och att följa kollektivavtal. Vi vill att de som kommer från andra länder för att jobba i vår bransch ska ha samma villkor och rättigheter som vi.

Kriminalitet och människoexploatering göder nya kriminella företag. Det blir en negativ spiral där seriösa företag aldrig får en riktig chans att konkurrera. Där det enda riktiga valet som blir kvar är att lägga ner sin verksamhet eller själva börja runda hörnen. Vi känner stor frustration och kan vi inte stoppa utvecklingen nu kommer alla byggnadsarbetare att drabbas.

Branschen är parternas gemensamma ansvar. Ändå fortsätter Byggföretagens medlemmar att anlita kriminella företag. Det duger inte. Fusket går att kontrollera bort, men då måste alla parter ta sitt ansvar. Vi kan inte bara se på när vår bransch tas över av fuskare och kriminella, där arbetare utnyttjas och far illa. Till slut kommer det inte finnas några jobb kvar i seriösa företag.

Vårt budskap tydligt. Det är dags att sluta prata och börja agera. Vi kräver konkreta åtgärder som gör skillnad på riktigt. Branschtäckande granskningar som identifierar fuskarna och sparkar ut dem en gång för alla.

Börja agera nu, dessa är våra viktigaste frågor i avtalsrörelsen:

  • Vi måste få bort oseriösa och kriminella företag från våra arbetsplatser, för situationen är ohållbar. Tillsammans med Byggföretagen måste vi se till att alla företag följer de spelregler vi har kommit överens om.
  • Byggföretag ska utföra arbetet i egen regi – och med egen personal, där lön och villkor betalas ut enligt kollektivavtal.
  • Det ska vara självklart för alla att företag granskas och att de som inte sköter sig ska stängas ute från våra byggarbetsplatser.

 

Byggnads Stockholm-Gotlands regionfullmäktige i Solna den 30 mars 2023,
tillsammans representerar vi cirka 15 000 byggnadsarbetare i Stockholm och på Gotland

 

Uppdaterad: