Richard Mergi är stolt över sitt uppdrag som skyddsombud. När han ser någon från ett annat företag som arbetar på ett faligt sätt säger han alltid till personen eller vänder sig till Bas-U.

"Jag vill inte att fler dör"

Efter att en kamrat förolyckats vet rivaren och skyddsombudet Richard Mergi hur viktigt det är att arbeta för en säker arbetsmiljö. Hans mål är att arbetskamraterna ska komma hem friska och hela efter arbetsdagens slut.

Publicerad:

Det var när en kamrat till Richard Mergi dog som han bestämde sig för att bli skyddsombud. Kamraten arbetade också på bygge. Han avled efter ett fall. Det var något fel på fallskyddet.

– Och det tog mig hårt. Jag kollade upp hur många som egentligen dör i olyckor på byggen och såg hur många det är, och sedan bestämde jag mig rätt snart för att jag måste göra något. Jag vill inte att fler dör. Jag vill hjälpa till.

När vi träffas är det en av årets första varma sommardagar, och det är varmt innanför den uppspända plasten uppe på taket där han arbetar med att riva översta delarna av ett trapphus. Längs sidorna ligger travar av borttagen isolering. Rödmålade stålbjälkar reser sig och det är dem han och kollegan nu ska såga ner.

Vi befinner oss uppe på ett av Astra Zenecas hus i Södertälje. Det ska byggas nya fläktrum på taket och trapphus ska bytas ut. Firman Richard Mergi arbetar för – Rivners AB – sköter rivningsarbetena. Han säger att det här är ett ovanligt bra jobb.

– Astra tar säkerheten på allvar. Reglerna är skarpa.

Annars är rivningsarbete hårt och riskerna är många. Han arbetar ofta på höjd och fallskyddsutrustningen måste vara i ordning. När han som nu är uppe på tak måste detta stöttas underifrån så att det inte ger vika. När de använder lastmaskiner som bobcats måste den som kör hela tiden ha ögonkontakt med andra som befinner sig i närheten – föraren ser inget bakom sig och risken för klämskador är stor.

– Sedan sker det olyckor när betong rasar. Bullret är högt och vi arbetar mycket med vibrerande maskiner.

Byggdammet måste hela tiden hållas efter. Kvartsdammet förkortar livet för tusentals byggnadsarbetare. Vid rivning ska kraftfulla damfällor finnas på plats och golven ska dammsugas ofta.

– Så sammanfattningsvis är det här ett arbete där man helt enkelt inte får slarva med säkerheten.

Richard Mergi har arbetat som rivare i tio år, och de fyra senaste åren på Rivners. När han bestämde sig för att försöka bli skyddsombud var han på ett stort rivningsprojekt inne i Stockholms city. Han kontaktade platschefen och Byggnads om saken. Ett av fackets regionala skyddsombud kom ut till arbetsplatsen och ordnade en omröstning. Rickard Mergi blev vald enhälligt.

– Jag är stolt över uppdraget. Själv har jag arbetat tio år utan att råka ut för en enda olycka. Det går att minska riskerna. Det gäller bara att vara säkerhetsmedveten.

På arbetet inne i city var skyddsorganisationen utbyggd, och skyddsronder hölls en gång i veckan. Här på Astra Zeneca är de bara två från Rivners som arbetar. Richards uppdrag blir egentligen att hålla uppsikt över att det egna arbetet sköts rätt. Han samarbetar med skyddsombud från det företag som anlitat Rivners och Astra Zenecas regler är som sagt rigorösa. Men andra arbeten väntar, där kraven på ett skyddsombud kan bli tuffare.

På många arbetsplatser är det ett stort antal firmor på en och samma plats. Richard Mergi tycker att det blir besvärligt när han ser någon från ett annat företag arbeta riskabelt. Han kan säga till, men inte stoppa arbetet.

– Då ska jag vända mig till Bas-U, byggarbetsmiljösamordnaren på stället. Men innan han hinner ta tag i frågan kan det ju vara för sent.

Han känner sig ännu grön i uppdraget, han kan mycket om rivningsarbete men har tidigare inte varit medveten om vilka rättigheter föreskrifter och lagar ger honom.

– Jag håller på och lär mig, kan man säga. Jag har gått steg 1 i skyddsombudsutbildningen och går fortsättningen nu. Det har varit en ögonöppnare att se hur mycket jag kan göra som skyddsombud.

Han tycker att samarbetet med företaget går bra. Intresset av att undvika skador och olyckor är gemensamt. En del av uppdraget blir att förklara för kollegor hur viktigt det är att tänka på riskerna och vikten av att verkligen använda den skyddsutrustning som finns.

– Många yngre tror att ingenting kan hända dem, och att riskerna trots allt är små. Men det här är ett jobb där det räcker med att olyckan är framme en enda gång för att det ska gå riktigt illa. 

Vill du bli skyddsombud?

Om du vill bli skyddsombud och har dina arbetskamraters stöd kan du eller de hör av sig till oss på Byggnads Stockholm-Gotland så besöker vi arbetsplatsen för ett första möte. 

Kontakta oss: stgo-arbetsmiljo@byggnads.se

Uppdaterad: