Fotograf: Kenan Harbas

Hur anmäler jag diskriminering på arbetsplatsen?

Har du upplevt diskriminering på din arbetsplats? Kanske har du själv drabbats eller sett någon annan?

Publicerad:
  • Är du medlem i Byggnads ska du kontakta din arbetsgivare/chef i första hand. Om de inte agerar ska du kontakta MB-gruppen (medbestämmande) på företaget eller lokal ombudsman. De ska i sin tur alltid informera arbetsgivaren innan de går vidare med ett fall. Vill du ha råd och stöd kan du också ringa till vårt medlemscenter Byggnads NU, telefonnummer 010-601 10 00.
  • Är du skyddsombud och upptäcker ett diskrimineringsfall ska du först alltid informera arbetsgivaren innan du går vidare. Eftersom diskrimineringsfall på sikt kan bli rättsfall ska du sedan föra ärendet vidare till ditt MB. Däremot kan du alltid vara ett stöd för den kollega som utsatts. Det kan betyda mycket bara att du lyssnar och visar stöd. Var dock tydlig med att fallet som sådant inte behandlas som en arbetsmiljöfråga och att du behöver föra den vidare till ditt MB.
  • Är du skyddsombud och får kännedom om ett fall av trakasserier och kränkande särbehandling är det däremot en fråga för dig. Vill du lära dig mer om detta kan du kontakta Byggnads ombudsman i din region.

Om Byggnads medverkan på Stockholm Pride

Genom kampanjen och vårt deltagande på Stockholm Pride vill vi belysa frågan om trygga och säkra arbetsplatser för våra medlemmar inom byggbranschen. Frågor om inkludering och jämställdhet engagerar både anställda och medlemmar.

Du kan träffa Byggnads på följande platser under under Stockholm Pride, läs mer här!

Bli medlem!

Byggnads är det trygga fackförbundet för dig som är byggnadsarbetare eller byggnadslärling. Vi är över 103 000 stolta byggjobbare som jobbar inom ett trettiotal olika yrkesgrupper i allt från stora internationella företag till små familjeföretag. Bli medlem här!

Uppdaterad: