Märket satt - men avtalsrörelsen långt ifrån klar

Publicerad:

Efter en uppgörelse inom industrin är det så kallade märket satt för årets avtalsrörelse. Märket är normerande för hela arbetsmarknaden och kommer även att sätta nivån för byggbranschen.

Efter att arbetsgivarna presenterat ett krav på 2,0 procent plus ett engångsbelopp på 3000 kronor och LO-samordningen ett krav på 4,4 procent över ett år blev resultatet en löneökning på totalt 7,4 procent över två år, varav 4,1 procent det första året och 3,3 procent det andra.

– Ett efter förutsättningarna bra utfall som ger goda förutsättningar att bryta inflationsspiralen och komma tillbaka till reallöneökningar 2024. Nu intensifieras förhandlingarna inom våra avtal. Vi har fullt fokus på att hitta överenskommelser för att stävja arbetslivskriminaliteten och få bättre ordning och reda i branschen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare

Med tanke på det osäkra läget vill Byggnads att det sista året i Byggnads avtal ska vara uppsägningsbart.

– Lönenivåerna är satta men vi vill ha andra året uppsägningsbart för att kunna omförhandla de allmänna villkoren. Med tanke på att förutsättningarna kan förändras snabbt i våra branscher så måste vi kunna utnyttja den flexibilitet som den svenska modellen ger oss, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

De flesta av Byggnads kollektivavtal löper ut 30 april. Få uppdateringar via mail och sms genom att anmäla dig här.

Uppdaterad: