Avtalsrörelsen 2023: Byggavtalet

Efter hårda och långa förhandlingar har Byggnads och Byggföretagen kommit överens om ett nytt kollektivavtal för dig i byggbranschen. Avtalet gäller i två år och omfattar betydligt mer än bara högre lön. Bland annat en helt ny kontrollfunktion: Svensk Byggkontroll.

2023-05-05: Efter hårda och långa förhandlingar kom Byggnads och Byggföretagen idag överens om ett nytt kollektivavtal för dig i byggbranschen. Avtalet gäller i två år och omfattar betydligt mer än bara högre lön. Bland annat en helt ny kontrollfunktion: Svensk byggkontroll.

Läs hela listan med förändringarna.
 

2023-05-02: Förhandlingarna om ett nytt Byggavtal har pågått hela dagen. Viktiga frågor och vi fortsätter arbeta för ett så bra avtal som möjligt för Sveriges byggnadsarbetare. Vår viktigaste fråga är ett branschtäckande kontrollsystem för att stoppa arbetslivskriminaliteten.
Mer kommer så fort vi har mer info.

2023-04-30: Förhandlingsdelegationen har suttit i tuffa förhandlingar hela helgen. Samtalen går  framåt, men än har vi inte enats med motparten om ett nytt Byggavtal. Vi fortsätter stå upp för vårt viktigaste krav: ett branschtäckande kontrollsystem för att stoppa arbetslivskriminaliteten. 

2023-04-25: Vi går nu in i sista veckan med förhandlingar innan Byggavtalet löper ut. Nu gäller det att hålla i, och hålla ihop. Som förtroendevald är du särskilt viktig för att sprida Byggnads krav på din arbetsplats. 

  • Vårt viktigaste krav: Få stopp på arbetslivskriminaliteten som leder till försämrade villkor och osund konkurrens!
  • Vår lösning: Systematiska kontroller behövs för att stänga ute fuskande företag från branschen och kontrollerna ska betalas av företagen. 
  • Fortsätta prata: Sprid vårt krav på din arbetsplats. Visa att vi är många som vill se en förändring! 

2023-04-14: Förhandlingarna om ett nytt Byggavtal går nu in i slutspurten. Byggföretagen vägrar fortfarande ta ansvar för att sparka ut arbetslivskriminaliteten. Det duger inte. Den osunda konkurrensen drabbar både dig och seriösa bolag som vill göra rätt för sig. Vi kräver att företagen betalar för de granskningar som behövs för att hitta och stänga ute fuskande företag från branschen. Prata om vårt krav på din arbetsplats. Visa att vi är många som vill se en förändring! 

2023-04-11: Byggnads och Byggföretagen träffades återigen i förra veckan. Ett givet samtalsämne var "märket" och att Byggnads står fast vid att det andra avtalsåret ska vara uppsägningsbart. Båda parter har även påbörjat ett arbete med att försöka prioritera bland sina yrkanden

2023-04-03: Efter en uppgörelse inom industrin är det så kallade märket satt för årets avtalsrörelse. Märket är normerande för hela arbetsmarknaden och kommer även att sätta nivån för byggbranschen. Läs mer.

2023-03-24: Byggnads och Byggföretagen har träffats och gått igenom samtliga yrkanden. Mycket av tiden har lagts på att diskutera Byggnads yrkande om att vi lättare måste kunna kontrollera att företagen följer kollektivavtalet. Vi har även pratat om att företagen ska ta ett större ansvar för att utbilda framtidens byggnadsarbetare och att alla ska känna sig välkomna på våra arbetsplatser. 

2023-03-02: Det skiljer en hel del mellan Byggnads avtalsyrkanden och motpartens. Här kan du läsa vad Byggnads vill och vad Byggföretagen vill.

2023-02-14: Idag har Byggnads och motparten Byggföretagen växlat avtalskrav för Byggavtalet. Byggnads största kollektivavtal som påverkar ca 100 000 arbetstagare. Fokus för årets avtalsrörelse är den arbetslivskriminalitet som plågar byggbranschen.

 

Aktuellt via SMS

Vill du ha avtalsinformation om Byggavtalet via SMS eller e-post? Skriv upp dig här.

Uppdaterad: