Skyddsombudet som tar hjälp av en app

Man i varseljacka och hjälm.

Pelle Sangby är plåtslagare och skyddsombud på Lödde Plåt.

Pelle Sangby är plåtslagare och skyddsombud. Han jobbar ofta ensam och är vanligtvis bland dom sista att komma in på ett bygge. Som underentreprenör (UE) får han förlita sig på att riskbedömningen är gjord för alla led. Därför blev han så nöjd när hans arbetsgivare för ett halvår sen presenterade en ny app. Pelle visar vant hur den fungerar. Man väljer den typ av jobb man håller på med och svarar JA eller NEJ på de frågor som ställs. Svarar man NEJ kommer det upp förslag på åtgärder eller en varningstext om det är så allvarligt att jobbet inte kan utföras.

Det är givetvis inget som ersätter arbetsgivarens ansvar eller behovet av en riskbedömning men Pelle tycker det är en bra checklista som hjälper en att tänka till när man står på plats.

-” Som plåtslagare är man lite sitt eget skyddsombud, dvs man jobbar ensam och måste göra en egenkontroll när förutsättningarna förändras. Då är det perfekt att kunna plocka fram mobilen och titta i appen.”

En mobiltelefon i en hand.

Pelle visar hur lätt appen är att använda.

Terese Priscar, verksamhetscoach på Lödde Plåt berättar hur de hittade appen:
-”Vid en kontroll av Arbetsmiljöverket visade det sig att våra gamla dokument behövde uppdateras och det var under den processen vi fick tipset om appen av Plåt – och ventbyrån”.

Nu används appen som stöd i den tidiga riskbedömningen. En av fördelarna Terese ser med appen är, precis som Pelle, att man kan göra en ny bedömning när man står på platsen utifrån de förutsättningar som finns just då. Om det regnar eller blåser hårt måste man tänka om och då kan man lägga in det i appen och sen skicka in dokumentationen.

Appen heter Roofac och är en gratis-app som vem som helst kan använda.

TÄNK PÅ ATT:

  • Det är arbetsgivarens ansvar att se till att du har en säker arbetsmiljö.
  • Du har rätt att medverka i planeringen av ditt eget arbete.
  • Din arbetsgivare har skyldighet att undersöka, riskbedöma och åtgärda din arbetsmiljö tillsammans med skyddsombudet.
  • Innan arbetet startar ska du ha fått instruktioner om hur risker minimeras.

Klicka här för att ladda ner Roofac

 

Uppdaterad: