Decent Work – kampanjen schysta villkor, rent spel för alla lag

Idrott förenar! Det vet vi. Vi sitter i våra tevesoffor, biter på naglarna och hejar fram det svenska landslaget i fotboll. Våra fotbollspelare upphöjs ofta till hjältar. Men under vilka regler och förhållanden blir de spelets hjältar? Hur ser livet och arbetsvillkoren ut för de tusentals byggnadsarbetare som byggt de arenor fotbollshjältarna spelar på?

Rent spel ska väl gälla för alla lag, även för lagen på arbetsplatserna. Eller hur?

Och arrangemang som OS eller VM kan inte genomföras utan att det finns idrottsarenor. Men, de måste byggas av någon. Frågorna vi måste ställa oss är under vilka villkor dessa gigantiska arenor byggs? Hur ser arbetsmiljön ut för dem som bygger? Och vem tjänar pengarna?

I FN-organet ILO (Internationella arbetsorganisationen) har regeringar, arbetsgivare och fackföreningar gemensamt skapat regelsystem. Reglerna finns i så kallade konventioner. I en särskild markering har ILO förklarat att schysta villkor på jobbet är en förutsättning för hållbar utveckling. Förklaringen finns i den så kallade Decent Work agendan.

Kampanjen Decent Work

Inom vårt globala fack Byggnads- och TräarbetarInternationalen (BTI) bedrivs sedan några år en kampanj just på det temat; Rent spel och schysta villkor.

Kampanjen inleddes under förberedelserna inför fotbolls VM 2010 i Sydafrika och fortsatte sedan inför EM 2012 i Polen/Ukraina, OS i London 2012, vinter-OS 2014 i Sotji/Ryssland och VM i Brasilien 2016. De senaste åren har förberedelserna inför OS i Tokyo 2020 (2021) och framför allt fotbolls-VM i Qatar 2022 stått högst på agendan.

Decent Work-kampanjen stöds av ett antal europeiska byggfack där Byggnads, Målarna och Elektrikerna är med från Sverige. 

Målet med kampanjen är att se till att de som bygger arenorna organiseras i en fackförening och på det sättet ska arbetarna kunna ställa krav på starka kollektivavtal. Ingen ska behöva riskera sitt liv i byggandet av VM-arenorna. Syftet med kampanjen är också att väcka uppmärksamhet och skapa debatt kring arbetarnas situation på arenabyggena världen över. Vi vill sätta Byggnads medlemmars ögon på problematiken och orättvisorna.

Kampen har gett resultat. Efter lång påverkan från Byggnads och BTI, har exempelvis Qatar börjat lätta på det moderna slav-systemet för migrantarbetare: Kafala. Migranterna har nu rätt att byta jobb och arbetsgivarna får inte beslagta migranternas pass. Byggnads fortsätter dock att påverka svenska fotbollförbundet att ställa krav på Qatar så att mänskliga rättigheter respekteras. Och BTI trycker på FIFA , med samma krav.

 • Decent Work #1, 2015 (2,67 MB)
  Det globala bygg- och träfackets sportkampanj Decent Work. Fokus på Ryssland och Qatar.
  Decent Work #1, 2015
 • Decent Work #1, 2015 – English (2,67 MB)
  BWI material about the Sports Campaign Decent Work.
  Decent Work #1, 2015 – English
 • Decent Work #1, 2015 – Suomi (2,66 MB)
  Kansainvälisen rakennus- ja puutyöläisten liiton urheilukampanja Decent Work.
  Decent Work #1, 2015 – Suomi
 • Decent Work 1 (1,9 MB)
  Om projektet Decent Work inför VM 2010 i Sydafrika. Innehåll: Fotboll – en lek som väcker drömmar och hopp, Rent spel för alla 2010-2014, En månads arbete för 1 900 kronor, Du betalar två kronor per månad.
  Decent Work 1
 • Decent Work 2 (1,95 MB)
  Om projektet Decent Work inför EM 2012 i Polen/Ukraina. Innehåll: Tolvtimmarsskift, sju dagar i veckan, Donetsk/Ukraina, Warszawa/Polen, Solidaritet & bistånd.
  Decent Work 2
 • Decent Work 3 (4,51 MB)
  Om projektet Decent Work inför OS/Paralympics 2012 i London. Innehåll: Idrott på lek och allvar, regler för alla lag, London, Solna, arenabyggare i världen.
  Decent Work 3
 • Decent Work 4 (3,55 MB)
  Om projektet Decent Work inför vinter-OS 2014 i Sotji samt fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016 i Brasilien. Innehåll: Ge några ungar en boll, rent spel och schysta tag, Sotji 2014, Brasilien 2014 och 2016, hur gick det sen?, solidaritet och bistånd.
  Decent Work 4
 • Decent Work 5 (1,78 MB)
  Det globala bygg- och träfackets sportkampanj inför fotbolls-VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022.
  Decent Work 5
 • Decent Work 5 II (3,24 MB)
  Det globala bygg- och träfackets sportkampanj inför fotbolls-VM i Qatar 2022.
  Decent Work 5 II
 • Decent Work 5 – Deutsch (1,83 MB)
  Menschenwürdige Arbeit. Sportkampagne der Bau- und Holzarbeiter Internationalen im Vorfeld der Fußball-Weltmeisterschaften 2018 in Russland und 2022 in Katar.
 • Decent Work 5 – English (1,82 MB)
  The Building and Woodworker’s Internationals' sports campaign prior to World Cups, 2018 in Russia and 2022 in Qatar.
  Decent Work 5 – English
 • Schysta villkor (3,71 MB)
  Det globala Bygg- och träfackets sportkampanj Decent Work. Innehåll: Ledare, Sydafrika, i korthet, Polen, Ukraina, arvet, London, Sotji, dödsolyckor, Brasilien, Ryssland/Qatar.
  Schysta villkor
Uppdaterad: