Byggnads Väst

Lärlingsinformation

Är du ny lärling är det flera saker du behöver känna till. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor. 

Anmäl din lärlingsanställning för att få lärlingsbok
Du fyller i anmälan tillsammans med arbetsgivaren och skickar den till din yrkesnämnds region. Jobbar du inom bygg, golv eller vvs får du en elektronisk lärlingsbok där du registrerar dina timmar och har din utbildningsplan.
För att kunna logga in måste både din och din arbetsgivares e-postadress anges i anmälan. Anmälan görs på yrkesnämndernas hemsidor.

Yrkesnämndernas hemsidor

Flyer: Lärlingsinfo för bygg

Flyer: Vägar till yrkesbevis

Kontaktpersoner Byggnads Väst

Anställningsform för lärlingar
Det är nästan bara tillsvidareanställning som gäller för lärlingar. I vissa fall kan det röra sig om en visstidsanställning, men det måste godkännas av din yrkesnämnd.
VVS kan även ha provanställning, men yrkesnämnden ska underrättas

Håll koll på utbildningstimmarna
För att få ditt yrkesbevis måste du ha uppfyllt ett visst antal utbildningstimmar. Därför är det viktigt att du anmäler din lärlingsanställning direkt så att timmarna börjar räknas från första anställningsdagen.

Företaget du jobbar på måste ha kollektivavtal
I kollektivavtalet regleras vad som gäller för en lärling. Kollektivavtalet är din trygghet som styr arbetsvillkor, lön och försäkringar. Jobbar du på ett företag som saknar kollektivavtal räknas inte dina lärlingstimmar och du får inte ut något yrkesbevis.

Anmäl dig till a-kassan
Du blir inte automatiskt medlem i Byggnads a-kassa när du blir medlem i Byggnads. Anmäl dig därför till a-kassan på byggnadsakassa.se. Är du inte med i a-kassan får du ingen a-kassa om du blir arbetslös.
Anmälan Byggnads a-kassa

Spara alltid dina lönespecifikationer
Varje gång din lön betalas ut får du en lönespecifikation av din arbetsgivare. Det är viktigt att du sparar dessa, för visar det sig att din arbetsgivare fuskar med skatten eller annat kan lönespecifikationen vara det enda beviset du har.

Uppdaterad: