Bild på Emma Gustavsson

Emma Gustavsson.

Fotograf: Peter Gustafsson

Dubbla toppmöten för Emma Gustavsson

Snickaren Emma Gustavsson, som jobbar i Byggnads organiseringsprojekt, vann en av två platser som åhörare på EU-toppmötet.
– Det var skithäftigt. En upplevelse för livet, säger hon.
Och snart bär det iväg till trä- och byggindustrins världskongress i Sydafrika.

Publicerad:

Inför toppmötet var det en tävling där två unga vuxna (18–30 år) som på något sätt påverkas av EU i sin vardag kunde vinna en plats som åhörare på EU-toppmötet.

– Vi skulle skriva 500 ord om hur vi påverkas av EU och hur vi vill jobba med det i framtiden, säger Emma.

Uppenbarligen fastnade juryn för Emmas berättelse.

– Det var roligt att de tog en snickare, någon från arbetarrörelsen, säger hon.

När statscheferna och totalt 170 delegater från länderna i EU kom till Göteborg i fredags fick hon ta plats på läktaren i Eriksbergshallen.

– Vi fick ackreditering överallt och fick vara med även på de små sessionerna.

Hur var det?

– Det var otroligt häftigt att vara med. På ett sätt var det precis som jag hade tänkt mig och samtidigt inte. Det var fancy, men egentligen precis samma ordning som på ett vanligt medlemsmöte i Byggnads.

Kom de in något på byggbranschen?

– Litegrann. Det handlade om arbetare mer generellt. De kom in på att det kommer arbetare till Sverige som inte får samma lön som svenska arbetare, säger Emma.

Ledarna fick veta mer om den svenska och nordiska modellen där vi inte har en lagstadgad miniminlön utan löner som förhandlas fram i kollektivavtalet.

– Jag tror att många hade lite svårt att greppa vad den svenska modellen innebär.

 

"Den sociala pelaren"

Toppmötet handlade även om föräldraledighet och pensioner.

– Det var lite fler frågor än bara lön. Jag tror att detta var det andra sociala toppmötet där de inte bara pratade om att rädda banker, kapitalet och marknaden. De har ju skrivit på när det gäller "den sociala pelaren".

Emma tycker att tanken med EU och fri rörlighet i grunden är bra.

– Men det får inte vara på bekostnad av människorna, säger Emma.

Nu hoppas hon att EU sätter mätbara mål för de sociala frågorna.

– Så att de kan följa upp hur länderna genomför dem.

Emma har aldrig varit på någon liknande tillställning, men snart ska hon på ett annat stort möte. Hon är utvald att åka på BWI:s kongress som hålls vart fjärde år. I år är det från den 26 november till 1 december i Durban i Sydafrika. BWI är den internationella fackliga organisationen för arbetare inom trä- och byggindustrin.

– Det blir något likande fast med representanter från hela världen. Jag tar med mig det jag har upplevt på EU-toppmötet.

EMMA GUSTAVSSON

Ålder: 23 år.
Yrke: Träarbetare.
Gör: Har under hösten jobbat som projektanställd hos Byggnads för att värva medlemmar. Hon har en rad uppdrag och engagerar sig politiskt i Byggsossen.
Aktuell: Vann en tävling och fick vara med som åhörare på EU-toppmötet i Göteborg. Är utvald att vara med på BWI:s kongress i Sydafrika.

Uppdaterad: