Lagbasar

LADDADE LAGBASAR

Fotograf: Peter Gustafsson

NCC-konflikten och ackordet heta punkter på lagbaskonferensen

Den växande konflikten med NCC kom självklart upp på lagbaskonferensen.

Hotet mot ackordet oroar arbetslagen i hela region väst.

Publicerad:

Conny Johanssons som är chef på lön- och lösenenheten på Byggnads Väst informerade om det tiotal förhandlingar mellan Byggnads och NCC som strandat på arbetsplatser i andra delar av landet.

Det var ett av flera ämnen som kom upp under dagens konferens då lagbasar i hela regionen träffades på de fem lokalkontoren och via videolänk.

Just förhandlingarna med NCC, som i delar av landet hettat till i februari och mars, oroar många lagbasar som leder arbetslag som jobbar med prestationslön. De liksom hela Byggnads ser NCC:s agerande som ett ingrepp i möjligheten att jobba på ackord.

Medlemsvärvning i fokus

Regionens lagbasar fick också information om medlemsvärvning som är ett av Byggnads viktigaste mål under 2018.

Andra prioriterade mål för Byggnads är att göra fler arbetsplatsbesök och utse fler fackligt förtroendevalda och att teckna fler kollektivavtal med företag.

För att klara dessa mål är ett steg att teckna fler fullmakter med förtroendevalda ute på arbetsplatserna.

På kontoret i Göteborg fanns tre lagbasar med fullmakt att förhandla för Byggnads räkning. De berättade om hur det kan vara att förhandla med sina chefer på en arbetsplats.

– Det flyter på bra. Det behöver inte vara så komplicerat. Jag har jobbat länge i företaget och har andra lagbasar som hjälper mig med det arbetet, säger Michael Nyrén som har fullmakt att förhandla för Skanskas alla arbetsplatser i regionen.

PETER GUSTAFSSON

 

SNUS, TUGGUMMI OCH FACKLIGT ENGAGEMANG. En bra grund för långa konferensdagar.

Fotograf: Peter Gustafsson

Uppdaterad: