*NÄTA-träff med mersmak

När Väst kallade till en träff för att bygga upp det kvinnliga nätverket *NÄTA i regionen kom tolv kvinnor.

Hälften av gänget stannade kvar och snackade en bra stund efteråt.

I väntan på nästa träff efter sommaren bestämde de sig för hitta på nåt och att ta en after work innan semestern.

Publicerad:

Byggnads Väst hade bjudit in kvinnliga hantverkare från region Väst, vid denna träff kom de flesta ifrån Göteborg med omnejd.

Stephanie Olsson höll i mötet och började med att berätta om *NÄTA:s verksamhet.

– Det kändes bra och det känns som att vi kan få igång något i väst. Flera stannade kvar efteråt och kan tänka sig att engagera sig mer, sa Stephanie Olsson.

Stephanie Olsson.

Intresserade av *NÄTA.

Hittills har *NÄTA i första hand handlat om den stora NÄTA-träffen i Stockholm varje vår där några av dem som kom på mötet i Göteborg var med i år. Men dit är det många sökande och inte tillräckligt med platser så nu vill vi göra det möjligt för flera att träffas.

*NÄTA börjar också sprida sig till alla elva regioner där lokala nätverk startas upp. Självklart vill Väst vara med och visa vägen.

– Vi gör det här tillsammans och det är upp till oss, vi banar vägen för framtiden, sa Stephanie till dem som kommit till Olof Palmes plats på Järntorget.

– Det kan vara så enkelt som att det blir ett gött häng med byggbrudar som känner att det finns en plattform där man kan vara den man är och få lätta på trycket med likasinnade. Vi kan också sätta oss och skriva motioner och vara med att påverka.

Finns behov av att snacka med andra

De flesta kvinnor är vana att vara ensam på bygget och i arbetslaget och även om det för det mesta fungerar bra finns det ett behov att snacka med andra kvinnor i samma situation.

*Näta finns till för att stötta, stärka och behålla kvinnor i byggbranchen. Det handlar också om att lyfta fram de kvinnor som är byggnadsarbetare så att unga människor på väg in i arbetslivet ser att de finns.

– Vi är här för att stanna och göra vår bransch till en plats för alla. Skall vi klara av att bygga Sverige kan vi inte utesluta 50 procent av befolkningen, sa Stephanie.

– För att få in fler kvinnor i byggyrken finns många saker att jobba på för att vår bransch skall bli det självklara valet.

Antalet kvinnor växer, men sakta

I dag är cirka 1,4 procent av alla Byggnads medlemmar kvinnor. Det blir hela tiden fler men det går lite för långsamt för att nå Byggnads mål som sattes på kongressen 2014. Då slogs det fast att det ska vara fem procent tjejer i byggbranschen 2022.

– Den frågan jobbar vi mycket med, sa Stephanie Olsson.

Är du kvinna i Byggbranschen och missade träffen, men är intresserad av att vara med på ett hörn så blir det ett nytt möte i höst, men före det är det en after work på gång lördagen den 16 juni.

Kontakta Stephanie Olsson för mer information.
Telefon: 072-394 50 24
solsson794@gmail.com

PETER GUSTAFSSON

Uppdaterad: