Filmstjärnor för en dag

Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN) och spelar in en rad VR-filmer som ska visa upp olika yrken inom byggbranschen för att locka fler unga människor att välja bygg.

Dawoud Jafari och Maxamed Cumar Cabdi, som studerar på Stenungsunds vuxenutbildning, fick vara filmstjärnor för en dag.

Publicerad:

Filmen om plattsättare spelades in i Stenungsund under en av de där stekande majdagarna. Inne i Stenungsunds arenas helt nya simhall skvalpade vattnet inbjudande samtidigt som filmteamet letade lämpliga inspelningsplatser i värmen.

I den här filmen finns två huvudrollsinnehavare. 20-åriga Dawoud Jafari med rötterna i Afghanistan och Maxamed Cabdi, 19 år, från Somalia, som båda utbildar sig till plattsättare på Vuxenutbildningen i Stenungsund.

Maxamed Cabdi.

Dawoud Jafari.

Sedan januari har båda två praktiserat på Stenungsunds arena och bland annat varit med och kaklat barnpoolen.

Nu gällde det att hitta nya arbetsmoment att filma.

– Jag är lite nervös, men det känns jätteroligt att vara med i den här filmen, säger Maxamed.

– Ja, det ska bli roligt, säger Dawoud.

– När filmen är klar ska jag skicka en länk till mina släktingar i Somalia, säger Maxamed.

Arenan invigs i juni

Det är Stenungsunds kommun som beställt och Tuve bygg som bygger den nya arenan som ska invigas i början av juni.

Tillsammans med Tina Ranjbar, arbetsledare på Tuve bygg, går filmteamet från Good time studios igenom vilka moment som kan spelas in. GTS har gjort flera liknande filmer tidigare och vet precis vad de är ute efter.

Filmen spelas in med en 360-graderskamera och tittarna ska få en känsla av hur det är att arbeta som plattsättare genom att de kan vandra runt i miljön med VR-glasögon.

Dawoud och Mahamed är egentligen gymnasieungdomar men läser på vuxenutbildningen för att få det språkstöd som erbjuds där.

Deras lärare Magnus Styrén har haft denna grupp elever sedan januari 2017 och det känns direkt att han lyckats skapa en härlig känsla i gruppen.

– Ibland känner jag mig nästan som en extrapappa till de här killarna, säger Magnus.

Eleverna har i princip hoppat över SFI och i stället börjat plugga till ett yrke samtidigt som de läser svenska. Förutom plattsättarna läser halva klassen till murare.

– Vi ser att det här har varit mycket lyckosamt inom flera branscher och i princip alla våra elever brukar få jobb, säger han.

Flera av de äldre i klassen har redan börjat jobba och även ungdomarna är på god väg att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden efter bara drygt tre år i landet.

Skämtar med alla

Klassen går ut nu till sommaren och Maxamed Cabdi springer runt på byggarbetsplatsen, där det jobbar cirka 50 personer, och hälsar på alla och skämtar med dem på svenska.

– Det har gått jättebra. Alla klarar sig bra och har fått goda vitsord, säger Magnus.

Tuve Byggs platschef, Peter Gordon, är imponerad av eleverna.

– De är helt underbara och insatta i hur det fungerar. Som entreprenörer måste vi ta ett ansvar för att ta in lärlingar och då även elever som kommer från andra länder. Alla våra arbetspartners måste vara delaktiga i detta, säger han.

Magnus Styrén, som är en man med många idéer, har också planer på att starta en byggutbildning enbart för tjejer. Något som kan bli verklighet först 2019.

– Vi måste få in fler tjejer i branschen och ibland kan de dra sig för att ge sig in i en miljö som är för grabbig. Eller så kan det vara tjatigt att alltid få höra att de är enda tjejen.. Jag vill ge dem en frizon.

PETER GUSTAFSSON

Uppdaterad: