Byggnads Väst

”Jag har alltid brunnit för organisering”

Peter Norlander är Byggnads Västs senaste ombudsman och kommer att jobba med studier och organisering.

– Jag har alltid brunnit för organisering, att få alla byggnadsarbetare att förstå idén med Byggnads och värva nya medlemmar, säger han.

Publicerad:

Gratulerar till tjänsten. Hur känns det?

– Väldigt bra och väldigt kul! Jag är hedrad att jag fått uppdraget och förtroendet. Jag vill också tacka mina före detta kollegor på Peab Byggservice som under flera år gav mig chansen att vara förtroendevald på företaget.

Peter växte upp i Alingsås och gick byggprogrammet där han också gick med i Byggnads. Efter examen började han som snickare på Peab Sverige. Han har även arbetat på ett mindre företag och på Skanska när han bodde i Skåne.

Peter Norlander.

Peter Norlander.

När han var 26 år flyttade han hem till Alingsås och återvände till Peab.

– Det var då jag på allvar började engagera mig i fackliga frågor. Jag blev invald som MB på företaget och anmälde mig till olika utbildningar. Bland annat Gaf och Gaf:s pedagogiska år, berättar Peter.

Valde alltid organisering

På utbildningarna tyckte han att organisering var det mest intressanta.

– Det var alltid det jag valde när vi fick chansen att välja.

Vad är det som lockar med just organisering?

– Det här att försöka få folk att förstå vad Byggnads har gjort historiskt och kan göra i framtiden, att ge andra en aha-upplevelse. De behöver inte gå med i Byggnads på en gång, men när de säger "det där har jag inte ens tänkt på", det ger en kick när någon får den förståelsen.

– Det är det och hotet att vi som före­ning ska tappa medlemmar.

Jobbar i organiseringsenheten

Peter jobbar i organisationsenheten där han ska hålla i Byggnads Västs utbildningsverksamhet.

– Vi har lite tankar och idéer kring våra utbildningar. Sedan ska vi försöka utveckla våra arbetsplatsbesök och åka ut och prata mer med medlemmarna, säger Peter.

Han tycker att vi har en bra struktur när det gäller utbildningarna.

– Men vi ska sätta mer fokus på vad medlemmarna behöver och ge dem verktyg för att kunna agera på sin arbetsplats och gentemot arbetsledningen. Det ska vara mer inriktat på det praktiska. Plus att vi ska försöka få in organisering i allt, säger Peter.

Byggnads växer

Det senaste året har Byggnads vuxit i hela landet. Även här i väst såg vi en ökning under våren. Nu har det delvis stannat av.

– Göteborg och Halland växer men vi ska studera vad som händer i Skaraborg där vi tappat några medlemmar.

Ett känt problem är att många medlemmar frågar sig vad de får för pengarna.

– Jag tycker inte att vi ska prata så mycket om försäkringar och pengar. Det viktigaste är att de förstår vår idé och hur Byggnads fungerar, varför vi blir starkare om fler är med.

Peter Norlander

Ålder: 33 år.
Bor: Alingsås.
Familj: Fru och tre barn.
Yrkesliv: Snickare som arbetat på Peab byggservice, Skanska och även mindre företag i Alingsås.
Facklig karriär: Har varit skyddsombud, MB-ledamot och försäkringsinformatör på Peab Byggservice. Han har också hållit i utbildningar för FFV, MB och Påfarten. Jobbade i vårt organiseringsprojekt och har varit inne på 12-veckors.
Övrigt: Har spelat rugby i elitserien med Spartacus rugbyklubb från Partille och även spelat ishockey.

Uppdaterad: