Byggnads Väst
Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst

Fotograf: Peter Gustafsson

Byggnads stödjer Elektrikernas krav på kollektivavtal

Elektrikerförbundet har satt Hometec Security Gbg AB i blockad. Anledningen är att företaget inte vill skriva kollektivavtal med Elektrikerförbundet för installatörer på företaget.

Byggnads Väst står självklart bakom och stöttar blockaden.

Publicerad:

Hometecs agerande drabbar de anställda som i nuläget saknar möjlighet att hävda sin lön, arbetstider och ledighet i enlighet med Elektrikerförbundets kollektivavtal.

Byggnads Väst backar upp Elektrikerförbundet och tillsammans tar vi strid för rätten till kollektivavtal och sund konkurrens.

– Kollektivavtalen är en väldigt viktig fråga för Byggnads likaväl som för Elektrikerna. Vi står upp för den svenska modellen och schyssta villkor på arbetsmarknaden. Vi ser också att företaget pressat anställda att lämna sitt fackförbund vilket gör mig upprörd. Det beteendet kan aldrig accepteras, säger Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst.

Byggnads personal kommer att svänga förbi arbetsplatsen och den pågående blockaden i Göteborg och visa vårt stöd.

– Det är självklart att arbetarnas fackföreningar stöttar varandra, säger Tomas Emanuelsson.

Fackförbunden är eniga

Elektrikernas stridsåtgärderna backas även upp av bland andra Kommunal, IF Metall, Elektrikernas australiensiska systerförbund ETU.

En annan som uttryckt sitt stöd för stridsåtgärderna är EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

”Stötta Elektrikerförbundet i kampen mot skitföretagandet. Företag som hotar anställda för att de ska lämna facket hör inte hemma i ett modernt samhälle. Skrämmande läsning”, skriver han i ett inlägg på sin Facebooksida.

Den svenska modellen bygger på ömsesidig respekt för fackföreningarnas rätt att teckna kollektivavtal med den fackförening som organiserar arbetarna på arbetsplatsen.

Vid varje tillfälle när detta urholkas utmanas hela den modell som länge fungerat väldigt bra i Sverige.

Uppdaterad: