Mikael Lissman har tre fullmakter hos Tommy Byggare.

Fotograf: Peter Gustafsson

"Fullmakten är bra för mig och för företaget"

Mikael Lissman har tre fullmakter på Tommy Byggare.

Kolla HEA-listor.

Förhandla om skiftarbete.

Förhandla om in- och utlåning.

– Det har verkligen börjat fungera bra med fullmakterna. Det har fått väldigt stora, positiva effekter både för mig och företaget, säger han.

Publicerad:

Mikael Lissman började som snickare på Tommy Byggare 2004.

– Jag måste säga att jag har trivts bra hela tiden. Det är ett bra företag, säger han.

När han började hade Tommy Byggare cirka 60 snickare, nu är de 150. Alltså ett av få företag som går mot strömmen och satsar på egna byggnadsarbetare mer än att lägga ut fler och fler jobb på underentreprenörer.

I början av karriären var Mikael inte särskilt engagerad i fackliga frågor.

– Men 2010 blev jag skyddsombud på ett bygge. Jag tyckte det var ganska kul.

Sedan gick det några år.

– 2016 var jag på ett bygge där vi hade stora problem med betongdamm. Det saknades även fallskydd. Jag ville blåsa av bygget och kontaktade vårt dåvarande huvudskyddsombud och sedan kom personalchefen och kollade. Då märkte jag att jag hade ett engagemang för arbetsmiljön. Jag kände att jag ville ta ansvar för säkerheten.

Fick frågan om att bli huvudskyddsombud

En kollega, som då var fackligt aktiv och hade fullmakt från Byggnads, undrade om Mikael kunde ställa upp som huvudskyddsombudskandidat.

Mikael tackade ja och röstades fram av kollegorna på ett UVA-möte. Sedan pratade Mikael och personalchefen om hur utbildningen skulle planeras in.

– Sedan fick jag gå hela skyddsombudsutbildningen på ett år i stället för fyra. Personalchefen sa att det var klart att jag skulle ha all utbildning som krävdes.

Han fick också gå parallellt med det dåvarande huvudskyddsombudet och lärde sig rutinerna från grunden.

– Jag var med och gick skyddsronder och visade mig ute på projekten.

Mikael blev också invald i MB-gruppen där han nu är sammankallande.

Våren 2018 tog han över ansvaret som huvudskyddsombud och fortsätte arbeta som snickare på 50 procent.

– I alla fall i perioder. Det var många fackliga uppdrag och utbildningar.

Han läste in Byggnads utbildningar FFV-grund och MB-utbildningen steg ett, två och tre.

– Jag är även sugen på att gå någon av de centrala utbildningarna som Vägen framåt och Min arena.

Byggnads Väst såg hans engagemang

Nu hade även Byggnads Väst fått upp ögonen för Mikael och hans fackliga arbete. Han fick frågan om han ville ha en fullmakt, eller rättare sagt tre fullmakter.

Fullmakt innebär att den som har den kan förhandla med företaget för Byggnads räkning. Ett upplägg Byggnads satsar på för att bli starkare på arbetsplatserna och frigöra mer tid till ombudsmännen.

Efter diskussioner med företagets ledning tackade Mikael ja även till detta.

Den första av de tre fullmakterna handlar om att kontrollera huvudentreprenörs-listor (HEA-listor).

– Jag begär ut listor från huvudentreprenören och går igenom vilka underentreprenörer (UE) som finns på ett byggprojekt. Sedan kollar jag om UE har kollektivavtal och att antalet ID06 stämmer med antalet anställda och att det ser ok ut med eventuella F-skattare.

Han kollar även att underentreprenören är godkänd för F-skatt och registrerad för moms och vilket företag som anlitat vilket. Kort sagt. Han går igenom så att företaget har alla papper under kontroll.

Mycket att hålla reda på?

– Ja. Men man lär sig ganska snabbt. Jag har rutiner jag följer och gör likadant varje gång jag kommer till en arbetsplats. Det svåraste är att få underentreprenörerna att prata med huvudentreprenören så att de berättar att de är på plats, säger Mikael.

Alla vet att det är ett av de stora problemen inom byggbranschen i dag. Plötsligt har det smugit sig in ett oseriöst företag på en arbetsplats med en seriös huvudentreprenör.

Sköter in- och utlåning

Den andra fullmakten handlar om förhandling vid in- och utlåning.

– Vi har ju mycket in- och utlåning i vår bransch. Det är ett sätt för företagen att hjälpa varandra beroende på hur många uppdrag de har för tillfället. Det har alltid varit naturligt att det svänger upp och ner i byggbranschen. Plötsligt har ett företag tio för många och ett annat tio för få och det är en vanlig åtgärd för att slippa uppsägning.

Så fort en anställd lånas in eller ut i mer än tre veckor är företaget skyldigt att förhandla med MB-gruppen.

– Min fullmakt går in vid utlåning över åtta veckor, men jag hanterar ju all in- och utlåning både som MB och som fullmaktstagare.

– Sedan är det jag och Anders Gustafsson från företagets ledning som sköter alla in- och utlån centralt.

På så sätt har Mikael som förtroendevald och företaget koll på allt. Bra att veta är att alla som är anställda alltid har rätt att tacka nej till att bli in- eller utlånad.

– Det bygger på samtycke. Och jag kan föra deras talan om de inte vågar säga ifrån till chefen.

Sedan har Mikael även en fullmakt för arbetstid och treskift. Men den har han inte behövt använda ännu.

Hur har det fungerat med fullmakterna tycker du?

– Det har verkligen börjat fungera bra. Tidigare var det till exempel inte tydligt vem på företaget som skötte in- och utlåningen. Det sköttes på arbetsplatsnivå. Varken MB-gruppen eller företaget visste vilka som var in- eller utlånade på en specifik arbetsplats. Nu sköts det centralt. Alla kontakter och förhandlingar med mig har blivit tydligare. Vi har mycket bättre ordning på det nu och det fungerar effektivare, säger Mikael.

Han tycker att det varit utvecklande att vara fullmaktstagare.

– Det har fått väldigt stora, positiva effekter både för mig och företaget. Jag har fått ett större mandat och ansvar. Jag har fått en större inblick och större möjlighet att påverka. Företaget tycker också att det är bra. Platscheferna förstår att de ska prata med mig innan de gör något och det de vet att de kan fråga mig om råd om de inte vet hur de ska göra i något läge. Och snickarna kan prata med mig om det är något.

Tidigare var det förhandlingar med Byggnads för till exempel in- och utlåning.

– Nu är det en snabbare hantering och det är välkommet. Det är så mycket lättare för Tommy Byggare att hantera frågorna med någon de känner.

För tillfället jobbar han 100 procent fackligt

Under våren och hösten har Mikael jobbat 100 procent fackligt.

– Företaget är ok med det. Jag får ta den tid som krävs.

En bärbar dator är ett viktigt arbetsverktyg för en fullmaktstagare som åker runt mycket mellan företagets olika arbetsplatser.

Fotograf: Peter Gustafsson

Han har också kommit in i rollen bättre.

– I början som förtroendevald ville jag att varje litet problem skulle lösa sig, men nu förstår jag att jag inte kan lösa alla problem. Jag kan ringa ett skyddsombud på en arbetsplats och sedan lita på att den tar hand om problemet.

Han har fått perspektiv på uppdraget och har lärt sig att ta ett ärende i taget.

– Jag vill ju fortfarande att allt som är fel ska bli rätt. Men samtidigt vill jag vara en person som folk tycker lyssnar och återkopplar och att jag är seriös och noggrann.

Nu när det är 100 fackligt arbete kan han längta efter hantverket.

– Jag trivs ju väldigt bra med att vara snickare också. Jag är inte redo att släppa den biten helt. 50/50 känns bra. Och när man är på ett bra bygge är det så bra stämning. Det blir ett så sammansvetsat gäng på ett bygge. Det är något jag kan sakna.

Han vill uppmana alla som funderar på att ta en fullmakt att prova på om chansen dyker upp.

– Det kan kännas lite ovant och läskigt i början, men om det inte fungerar kan man alltid hoppa tillbaka till sin gamla roll. Och jag känner alltid att jag har Byggnads i ryggen. Det är bara att ringa eller maila så får jag stöd när det gäller hur jag ska agera. Man kommer in i det ganska snabbt.

PETER GUSTAFSSON

Så fungerar en fullmakt

Vad är en fullmakt?

Som förtroendevald i Byggnads kan du bli tilldelad en fullmakt att agera på uppdrag av din region –ett arbete som tidigare endast gjordes av Byggnads ombudsmän.

En förtroendevald med fullmakt har samma mandat att agera som om en ombudsman i en viss fråga. Inte heller ansvaret förändras. Det är fortfarande regionen som har det rättsliga och ekonomiska ansvaret om en medlem råkar illa ut.

Rollen som fullmaktstagare

När du blir fullmaktstagare förhandlar eller överlägger du med företaget i Byggnads namn, i stället för en ombudsman. Du får ansvar för en eller flera frågor. Ansvaret innebär att det är du som sköter kontakter och förhandlingar gentemot företaget och dina arbetskamrater. Du håller regionen löpande informerad om vad som händer i ditt företag.

Fullmakt kan ges för:

Att förhandla om in- och utlåning.

Arbetstid.

Lön.

Hantera överläggning vid uppsägning av personliga skäl. Godkänna underentreprenörer.

Begära ut huvudentreprenörslistor.

Planera och överlägga om facklig utbildning samt hantera rättstvister.

Vem kan få fullmakt?

Är du förtroendevald och intresserade av att utveckla ditt fackliga uppdrag? Då kan du ta kontakt med Byggnads Väst och diskutera vilka möjligheter som finns på just din arbetsplats och vad uppdraget innebär.

En inventering behöver göras för att undersöka vilket intresse för fullmakter som finns i företaget, både hos de förtroendevalda och hos arbetsgivaren. Både parter behöver känna sig mogna att hantera fler fackliga frågor på företaget.

Att ta på sig ett fullmakts-uppdrag passar dig som har ett stort engagemang och vill ta nästa steg.

Du behöver också vilja bidra till att utveckla Byggnads fackliga organisation, något vi verkligen ser fram emot.

Uppdaterad: