Byggnads Väst
Glenn Sandsten vill vara med och påverka det han inte gillar. Det gäller inom Byggnads och inom politiken.

Glenn Sandsten vill vara med och påverka det han inte gillar. Det gäller inom Byggnads och inom politiken.

Fotograf: Peter Gustafsson

"Det går ju inte att sitta och klaga om en inte gör något"

Glenn Sandsten summerar sina år i regionstyrelsen med att konstatera att Byggnads demokrati fungerar väldigt bra.

– Men den hade fungerat ännu bättre om fler hade tagit ett större ansvar, säger han.

Publicerad:

Antingen gör du något eller så får du gilla läget. Det är Glenn Sandstens grundfilosofi här i livet. Han är fackligt och politiskt aktiv och har länge varit engagerad i föreningslivet inom idrotten hemma i Tanums kommun.

– Det går ju inte att sitta och klaga om en inte gör något. Det kan ju vara att ta på sig ett fackligt uppdrag (som att bli skyddsombud eller MB) eller gå på kretsmöte, säger Glenn Sandsten.

Han började jobba fackligt på arbetsplatsen och i den lokala kretsen och satt slutligen i Byggnads Västs regionstyrelse fram till 2021.

– Jag gick flera utbildningar, bland annat en MB-utbildning. Den tidigare ombudsmannen Ingemar Rönn frågade om jag vill vara med i ett projekt. Jag blev lite av en försökskanin och där lärde jag mig mycket och fick ett större intresse.

Håller kontakten med fackliga kompisar

Nu är han till 99 procent pensionär och då får han inte sitta i styrelsen längre. Men han håller fortfarande kontakt med många inom Byggnads Väst.

– Vi hörs av på telefon och stöter på varandra då och då. Jag ångrar inte en sekund av mitt fackliga arbete. Jag har lärt mig så mycket och träffat så många trevliga människor genom alla år, säger Glenn.

Han bor i Fjällbacka och är en av dem som representerat den nordvästra delen av regionen i styrelsen.

– Det har varit härligt att sätta sig i bilen och köra mot Göteborg för att gå på möte. Så fort jag passerat Uddevallabron har jag känt hur den fackliga gemenskapen vuxit i mig. Det har varit kul att träffa så många andra engagerade medlemmar.

Just engagemanget är något han tycker kunde varit bättre rent generellt sett. Det blir ofta en mindre grupp som sköter allt fackligt arbete i en krets eller på en arbetsplats.

– Men vi är ju 104 000 byggnadsarbetare som är med i Byggnads i hela landet. Om vi verkligen gaddat ihop oss, vilken arbetsgivare skulle orka gå emot oss då?, frågar han retoriskt.

Han vittnar om att Byggnads demokrati fungerar väl.

– Inom politiken, där jag också engagerat mig, kan det vara en del fulspel. I det fackliga arbetet är det rakare.

Allas röst lika mycket värd

Alla har en chans att komma till tals och alla idéer och röster är lika mycket värda.

– I min värld är det demokrati, allas lika värde, du har en röst oavsett färg, livskvalitet och var du bor. Sedan innebär demokrati såklart att vi kan röra oss fritt, säga vad vi vill och allt det fantastiska som vi har i Sverige och som vi ska värna om.

Han jobbar även politiskt i Tanum.

– Jag vill försöka påverka det jag inte gillar. Det var därför jag gick med i ett politiskt parti, för att försöka driva frågor där.

När det gäller politik och Byggnads är det en fråga som delar medlemmarna. Många tycker att Byggnads ska vara opolitiska. Men för Byggnads är det självklart att lyfta fackliga frågor även politiskt och försöka för politiken att driva igenom våra förslag.

Så blev det till exempel i pensionsfrågan. Byggnads startade kampanjen ”Knegarpension” som går ut på att alla med fysiska tunga jobb ska kunna leva på sin pension om kroppen slits ut i förtid.

– I styrelsen hade vi alltid en punkt där vi pratade politik och vi bjöd in politiker, säger Glenn.

Han har tre punkter han uppmanar alla byggnadsarbetare att följa för att bättre kunna påverka sin egen och Byggnads framtid.

  • Bli medlem.
  • Gå Påfarten och andra utbildningar för att få en bättre inblick och förståelse för vad facket arbetar med.
  • Börja gå på kretsmöten och lyft dina idéer och tankar.

– Få förstår vilken möjlighet de har att påverka som enskild medlem, och ju mer kunskap du får om ditt förbund, desto roligare blir det. Det gäller ju allt. Hur roligt är det att snickra om du inte vet något om hur man gör?, säger Glenn.

Uppdaterad: