Byggnads Väst

Leona Henziger

Fotograf: Peter Gustafsson

"Lärlingar har mer rättigheter än de tror"

Leona Henziger uppmanar alla lärlingar att hålla koll på sina rättigheter.

Hon har själv nyss bytt arbetsplats efter en del strul men nu fungerar allt som det ska för henne som golvläggarlärling.

– Jag älskar mitt jobb och brinner för det. Jag älskar att lägga golv och klura ut problem, säger hon.

Hon har jobbat med lite olika saker tidigare, bland annat fordon och svets. I samband med en sjukskrivning började hon på Lernia och vuxengymnasium 2018. Hon valde bygg och anläggning. Ganska snabbt insåg hon att det var golvläggning som verkade roligast.

Nu är hon 38 år och skolan är avklarad. Sedan i april arbetar hon som lärling på ett golvföretag. Den här dagen lägger hon parkett i lägenheter i Kungälv.

– Det är omväxlande. Jag får lösa problem, jobba med olika material, det är nya arbetsplatser, nya kollegor och nya människor hela tiden.

Innan dess var det lite strul med den förra arbetsgivaren.

– Det var inte raka rör. Jag hade en slarvig handledare och företaget skötte sig inte. Många drog in facket. Men det var fantastiska kollegor. Det var de som fick mig att orka gå till jobbet och de lärde mig jättemycket, säger Leona.

Fick för lite i lön

Bland annat var det frågetecken för lönen och vilken lärlingsnivå hon skulle ligga på.

– Jag fick hjälp av Byggnads och Johan Hallin. Han är jättebra. Jag fick svar på alla mina frågor och all hjälp jag behövde.

Förutom att hon fick för lite i lön ville företaget ge henne två veckors uppsägning när hon i själva verket skulle ha två månader.

– Jag tycker att alla lärlingar ska vara med i facket och ta reda på sina rättigheter, vi har mer rättigheter än vi tror.

När det företaget gick miste om ett stort jobb tvingades de säga upp flera anställda. Men Leona fick snabbt jobb på ett nytt företag.

– Jag kände mig hemma direkt. Det är ett litet företag och det är som en familj. Kollegorna är fantastiska och alla ställer upp på för varandra och bryr sig. Det är som det ska vara. Jag vill ju gå till jobbet och må bra. Att jag blev uppsagd på förra stället var det bästa som kunde hända.

Snart får hon 88 procent av lönen

Hon är på tredje steget på lärlingsstegen (den gamla) och får snart 88 procent av vad de fullbetalda har.

– Här finns mer att göra och jag utvecklas hela tiden. Här får jag göra fler olika moment och får jobba självständigt, men de är pedagogiska och följer upp på ett bra sätt och släpper inte iväg mig om de inte ser att jag kan.

Ett vanligt problem för er lärlingar är att ni blir utnyttjade och de bara kör med dig.

– De ber dig hämta saker och du får aldrig göra några riktiga jobb. Du får knappt röra en limburk. Här får jag prova på allt. Om jag gör fel får jag göra om och göra rätt.

Det är lägenheter som renoveras och hon och en kollega lägger ny parkett på den gamla.

– Jag blir stolt när jag gör något bra och det är kul att känna att jag gör fint åt människor och gör någon glad.

Hon tycker att hon har lätt att lära och hon har definitivt viljan och intresset.

– Det är alltid kul med utmaningar i livet. Att vara golvläggare är jävligt roligt helt enkelt, säger Leona.

 

Uppdaterad: