Lorenzo Santamans kan bli ett av Västs ombud på kongressen.

Lorenzo Santamans kan bli ett av Västs ombud på kongressen.

Fotograf: Peter Gustafsson

Lorenzo åker gärna på kongress igen

Nästa år är det dags för Byggnads nästa kongress. Snickaren Lorenzo Santamans var med på den förra. Han kände att han kunde vara med och påverka.

– Det var roligt, men intensivt, säger han. 

Publicerad:

Kongressen är Byggnads högsta beslutande instans. Den hålls vart fjärde år. Inför varje kongress skriver medlemmarna motioner och kretsarna nominerar ombud. Väst vill bara ha ombud som fortfarande arbetare ute på byggen. Inga ombudsmän.

2018 när kongressen hölls i Göteborg på Posthotellet hade Göteborg sex platser varav Lorenzo Santamans fick en. Den gången fanns 156 ombud från alla elva regioner på plats. Till det kommer förbundsstyrelsen och åhörare.

– Jag har inte svårt att prata inför människor, men när jag väl kom upp i talarstolen blev jag nervös. Jag hade planerat att prata i en och en halv minut, men det gick på 50 sekunder. Jag pratade så fort, berättar Lorenzo.

Men efter första besöket i talarstolen var han varm i kläderna och gick upp två gånger till och pratade inför hela kongressen.

– När jag hade gjort mitt anförande om den motion jag ansvarade för gick jag även upp och försvarade andra motioner från vår region.

Väst utbildar ombuden

Inför varje kongress har Byggnads Väst en utbildning för alla ombud så att de lär sig hur det fungerar.

– Vi gick igenom alla motioner och sedan övade vi på att göra anförande om den motionen vi hade ansvar för. Även när GAF (Göteborgs arbetares folkhögskola) har vi övat på de här sakerna så jag kände mig väldigt bra förberedd.

Senast hade region Väst en lyckad kongress. Av de 32 motioner de hade med sig fick de igenom tio. Bland annat den om striktare alkoholpolicy inom Byggnads, att vi ska jobba för sex timmars arbetsdag, förbud mot bemanningsföretag och en förenklad arbetsordning.

– Förbudet mot bemanningsföretag blir nog svårt att genomföra. Men jag tycker det är dags att börja jobba mer för sex timmars arbetsdag.

Lorenzo tycker att delegationen från Väst var bra sammansvetsad tack vare utbildningsdagarna.

– Vi röstade tillsammans på våra motioner och höll ihop under hela kongressen. Det var ett bra lagarbete.

Utbildningsdagar är något som Väst satsade på tidigt och nu har andra tagit efter.

– Jag tror Stockholm/Gotland hade det också och de var sammansvetsade från början av kongressen, sedan började de rösta lite mer en och en. I och med att vi röstar med handuppräckning ser vi ju hur alla andra röstar.

Valde sina strider i talarstolen

Väst argumenterade hårt för att få igenom sina motioner, men valde sedan att följa förbundsstyrelsens förslag om de var osäkra och inte vara uppe för ofta i talarstolen.

– Vi stred för våra hjärtefrågor och det gick bra. Vi hade lobbat med de andra regionerna och det var många förhandlingar, ”vi hjälper er med denna så hjälper ni oss med den här”.

En kongress innebär långa dagar och ibland sena nätter för delegaterna.

– Det var nattmangling en gång och sedan skulle vi vara på plats klockan åtta nästa morgon.

Delegaterna fick inte lämna Posthotellet under hela tiden.

– Och det var hela tiden grejer som hände, möten och förhandlingar, lobbande och förslag att ta ställning till.

Tiden räckte inte till allt.

– Det fanns bland annat en utställning med montrar som jag inte hann titta på. Och det fanns en pool på taket som jag aldrig hann bada i, säger Lorenzo.

Känner du att du fick vara med och påverka Byggnads framtid?

– Absolut. Det är på kongressen allt blir verklighet. Samtidigt kan det vara lite frustrerande. Som till exempel i alkoholfrågan. Det var mycket fram och tillbaka.

Lorenzo är intresserad av att vara med även denna gång och någon gång i oktober vet vi hur Västs delegation ser ut till 2022.

– Jag står till förfogande och ser fram emot att vara med en gång till om jag blir nominerad.

Motionsstopp den 26 augusti!

Lorenzo Santamans

Ålder: 32 år.

Bor: Mölnlycke.

Familj: Sambo och en dotter.

Yrke: Snickare på Veidekke.

Fackliga uppdrag: MB-ledamot, har varit lagbas med fullmakt. Ordförande i Göteborgskretsen. Sitter med i Region Västs styrelse och är med i förbundsfullmäktige.

Aktuell: Kan bli ett av Västs ombud på kongressen 2022.

Kongressen styr Byggnads

Kongressen är Byggnads högsta beslutande instans. Den behandlar och beslutar om vår långsiktiga verksamhet.

Första skriver medlemmarna motioner med förslag på vad Byggnads ska fokusera på. Sedan röstar kongressen om vilka motioner som ska genomföras.

På kongressen är alla regioner representerade. Ombuden utses av regionernas fullmäktige.

Kongressen väljer förbundsstyrelse och utser ledamöter till förbundsfullmäktige (förbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna). Sedan är det deras ansvar att motionerna genomförs enligt den plan som tas fram.

Uppdaterad: