Marcus Falck från Viskastrandsgymnasiet blev tvåa på SM för unga plåtslagare

Fotograf: Peter Gustafsson

Marcus tvåa på SM-finalen för unga plåtslagare

Marcus Falck från Viskastrandsgymnasiet plockade hem silvermedaljen under SM-finalen för unga plåtslagare

– Jag får vara nöjd med tanke på att jag gjorde ett misstag. Det var skitkul, men mycket press med kameror och all publik, sa Marcus efter finalen i Växjö.

Publicerad:

SM-finalen för unga plåtslagare avgjordes 11–12 maj under Yrkes-SM i Växjö. Det var livesändning och en publik på sammanlagt 25 000 personer. Inför den storpubliken gjorde sex finalister upp om medaljerna.

Vann gjorde Mahdi Barbari från Uppsala Yrkesgymnasium.

Västs hopp, Marcus Falck från Sandared utanför Borås, kom på andra plats.

– Jag är nöjd med mitt arbete. Det gick jättebra under hela första dagen, men på slutet gjorde jag ett stort misstag. Jag gjorde falsen på sidostycket för liten vilket gjorde att framstycket och sidostycket blev enkelfalsat en liten bit. Men andra dagen gick det skitbra, sa Marcus.

Gillar att tävla

Tävlingen passade Marcus. Han är tävlingsinriktad och läser byggnadsplåt med en kombination av NIU (nationell Idrottsutbildning) på Sveneriksongymnasiet inriktning Innebandy.

– Det är kul att tävla. Kul när det blir något annat.

Marcus går i trean på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåt. Han valde utbildningen för att den är utmanande och praktisk.

Han går ut gymnasiet nu i juni och SM var i princip avslutningen på hans tre år på skolan.

– Nu är vi på klassresa i Malmö, sedan är det lite praktik, lite skola och baler kvar, sa han.

Viskastrandsgymnasiet har en fin tradition med duktiga plåtslagare på SM. 2019 var det Olle Spetz som deltog och han vann SM-guldet.

GULDET GICK TILL UPPSALA

Här är de tre medaljörerna:

1. Mahdi Barbari, Uppsala yrkesgymnasium

2. Macus Falck, Viskastrandsgymnasiet, Borås

3. Tobias Konz, Nobelgymnasiet, Karlstad

SM för unga plåtslagare är en årligt återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

Uppdaterad: