Hans Emanuelsson drabbades av prostatacancer.

Fotograf: Peter Gustafsson

”Alla män över 50 borde testa prostatan”

I mars 2020 fick Hans ”Gubben” Emanuelsson från Alingsås beskedet att han hade prostatacancer.

Det upptäcktes tidigt tack vare att han gick på kontroller.

– Jag uppmanar alla över 50 år att kontrollera sig regelbundet. Vi byggnadsarbetare kan ju vara lite tuffa och dra oss för det, men det är bättre att upptäckte cancer tidigt än att vänta.

Publicerad:

Det är november och Movember och Byggnads är med och uppmärksammar prostatacancer.

För snickaren Hans Emanuelssons del började det för några år sedan. Han tyckte att det var något som inte kändes bra. Det var bland annat dåligt tryck när han kissade och han var noga med att kontrollera sig regelbundet.

På hösten 2019 gjorde han ett PSA-prov på vårdcentralen och värdet var förhöjt.

– Då började ju tankarna florera i huvudet, säger han.

Han fick en remiss till urologen och det gjordes ett ultraljud. Läkaren såg att något var fel så de tog fler prover.

– Det var ju ingen vidare julklapp att gå och vänta på de svaren. Jag började älta och undrade om jag skulle dö. I januari 2020 fick jag beskedet att det var prostatacancer. Det var en tumör, den var inte elakartad men de var tvungna att ta bort den, berättar Hans.

Fick en tid för operation snabbt

Det var inte bråttom, men Hans ville inte vänta. Han fick en tid på Uddevalla sjukhus den 4 mars.

Operationen gjordes med en robot som styrdes av läkare. Den tog fem timmar och gick bra.

– Jag läste journalen efteråt. Det är fantastisk vad de kan göra.

Efter operationen var han sjukskriven två månader. I vanliga fall kan de flesta börja jobba tidigare, men som snickare på Peab byggservice i Alingsås har Hans många lyft och det var risk för bråck i såren.

Drygt två år senare verkar allt ha gått bra. Efter operationen har han tagit prover två gånger om året och det finns inga förhöjda värden.

– De väntar tio år innan man blir helt friskförklarad. Man ska aldrig ropa hej, men läkaren säger att det är väldigt liten risk att det kommer tillbaka.

Vissa komplikationer

Även om allt har gått bra har det blivit vissa komplikationer. Det är urinläckage och påverkad potens.

– Det är värst på kvällarna, men jag tränar på att knipa så att det inte ska läcka. Man får sköta sig och träna och inte gå och tycka synd om sig själv. Sedan kan det ju vara lite skamligt att prata om, men det är viktigt att lyfta fram frågan.

Han är glad att han regelbundet tog PSA-prover.

– Jag är evigt tacksam att det upptäcktes i tid. Alla borde testa sig. Man ska testa sig vartannat år. Det är inget att vara rädd för. Det är ingen lek. Bättre att leva än att vänta för länge. Det är minst lika vanligt och farligt som bröstcancer. Tyvärr kan det vara så att man får stå på sig på vissa vårdcentraler, men då ska man göra det.

Fick 50 000 kronor tack vare försäkring

Hans hade tecknat en extra försäkring hos Folksam via sitt medlemskap i Byggnads.

– Den heter diagnosfösäkring, den gäller bland annat  när du får cancer. Jag fick 50 000 kronor som plåster på såren och det tackar jag för, säger Hans.

Nu arbetar han som vanligt sedan länge. Han har kallats ”Gubben” sedan han var barn och nu när han är 63 år sticker det väl inte ut lika mycket längre.

Han har börjat fundera så smått kring sin pension.

– Det handlar ju en del om plånboken. Sedan börjar kroppen säga ifrån en del. Men det är ändå fantastisk att den har hållit i 46 år i den här branschen, säger han.

Movember

Movember är en internationell kampanj för att uppmärksamma manssjukdomar, särskilt prostatacancer.

För att symbolisera kampanjen, uppmanas män odla mustasch under november. Under denna period finns en speciell kamp – Mustaschkampen. Denna kampanj går ut på att du odlar mustasch från 1–30 november.

Movember genomfördes första gången i Sverige 2005. 

2016 deltog samtliga 14 klubbar i SHL i Movember Foundations kampanj.

Fakta: Wikipedia.

Uppdaterad: