Mia Johansson hade hyffsat bra koll på ackordet, men tyckte utbildningen var givande.

Fotograf: Peter Gustafsson

Golvläggare blir ännu vassare på ackord

Golvläggarna på Sandå golv i Halmstad brukar ligga i lönetoppen när det gäller ackord i regionen.

Nu har de utbildat sig för att bli ännu bättre på att få betalt för det arbete de gör.

Publicerad:

Byggnads Väst har en utbildning som heter ”Prestationslöneutbildning centrala listor”. Kanske inte ett särskilt lockande namn, men innehållet är praktiskt och gör den som deltar bättre på att mäta mer korrekt och helt enkelt får mer pengar i plånboken vid månadens slut.

Den riktar sig till yrken på S-listorna (speciallistorna) inom Byggavtalet, golvläggning, plattsättning, ställning, undertak och tätskikt (tak).

I mars var det ett kurstillfälle på en dag i Halmstad. Ombudsmännen Kent Norberg och Conny Alfredsson var handledare. Deltagarna var en grupp från Sandå Golv.

– Mycket av det här kan jag sedan tidigare, men det är alltid bra med repetition. Det är bra att gå igenom kombiackordsprislistan, säger golvläggaren Adonis Kendic.

– Det är en bra utbildning, en bra uppfriskning för minnet, sa en annan av deltagarna.

Lärling med koll

Kollegan Mia Johansson är lärling och rekommenderar alla, inte minst andra unga hantverkare, att gå utbildningen.

– Det är bra att den finns. Allt är inte nytt för mig, men det händer att jag frågar kollegorna och får olika svar beroende på vem jag frågar. Nu får jag en bättre möjlighet att jobba självständigt, säger Mia.

Kombiackordsprislistan.

– Jag tycker inte att uppgifterna är särskilt svåra för jag jobbar redan på ackord, men jag kan tänka mig att det kan vara svårare för de som aldrig mätt sina jobb.

Mia och kollegorna på Sandå tycker att alla golvläggare borde mäta sina jobb.

– Ja. Det finns ju pengar att tjäna, säger Mia.

Kent Norberg uppskattade hennes intresse under dagen.

– Det är så kul när det kommer in unga och börjar mäta, är noga och ser att de kan tjäna mer pengar, säger han.

I genomsnitt mätte golvläggarna i region väst drygt 260 kronor i timmen under 2022.

Med nya kunskaper kan det bli änne bättre.

Gå ihop på firman och anmäl intresse

Byggnads Väst har satt ihop utbildningen och erbjuder den till medlemmar i hela regionen. När det finns intresse på en plats arrangerar vi ett utbildningstillfälle. Det kan vara så att några kollegor på ett företag går ihop och kontaktar Byggnads. Om det är tillräckligt många kan vi köra en kurs.

– När det gäller Sandå vet vi att det var efterfrågat, säger Kent.

Under dagen går vi igenom kombiackordsprislistan och sedan blir det uppgifter, enskilt eller i grupp. Och många diskussioner.

– Det blir också några enklare matteövningar för att få i gång tänket, säger Conny Alfredsson.

När grupperna redovisade en uppgift blev det så att eleverna fick handledarna att ändra sig kring siffrorna till allas stora glädje.

Och det är just det allt handlar om. Att få i gång självständigt tänkande. Varje moment en hantverkare gör och kan räkna rätt på adderas ihop och kan göra en stor skillnad efter en hel månad.

Är det besvärliga jobb ska ni få betalt för det ni gör. Det gäller att ha en bra dialog med arbetsgivaren kring ackordet och då gäller det att veta vad ni ska lyfta fram.

Handledaren Kent Norberg.

Handledaren Conny Alfredsson.

Uppdaterad: