Bengt-Göran Johansson

Fotograf: Peter Gustafsson

Bengt-Göran får 280 000 kronor

För 11 år sedan drabbades Bengt-Göran Johansson av en allvarlig olycka. Med hjälp av Byggnads fick han då livränta och samma lön som tidigare.

Nu är han pensionär och har fått rätt till ytterligare 280 000 kronor efter skatt.

– Jag är väldigt nöjd och glad, säger han.

Publicerad:

För att hjälpa Bengt-Göran som medlem tog Byggnads kostnaden så att LO-TCO:s rättskydds jurister kunde ta över ärendet. De kunde sedan hjälpa honom att få den ersättning han har rätt till tack vare sitt medlemskap i Byggnads.

– De ringde och sa att de inte kunde lova något, men de trodde att de kunde få ut lite mer pengar till mig, berättar Bengt-Göran.

Och det blev alltså 280 000 som han fått i en engångssumma. Dessutom slipper han betala tillbaka 53 722 kronor. Det är en summa han fått för mycket i ersättning tidigare, men på grund av att ärendet drog ut så mycket på tiden får han behålla pengarna.

– Jag tycker det känns görbra. Det har varit mycket krångel, men nu är det avslutat, säger Bengt-Göran.

Kallas för "Babs"

Vi träffas i Folkets hus i Lidköping tillsammans med Byggnads ombudsman Anders Fransson. Bengt-Göran kallas ”Babs” och är något av en profil i stan. Han gillar att snacka med människor.

– Jag hade en snickare hemma. Men han blev utbränd. Då tog jag med honom ut i skogen på promenader.

Bengt-Göran har haft sina prövningar under senare delen av livet. 2004 gick han igenom en tuff cancerbehandling för en aggressiv cancer i svalget.

– Det har varit tufft. Nu försöker jag ta vara på livet. Nu när jag har fått lite pengar tänker jag unna mig lite såklart. Livet är här och nu och det säger jag till folk.

Sedan fick han ännu en gång lära sig att det kan svänga snabbt.

Efter åren med cancerbehandling och operationer var han tillbaka på jobbet. En dag jobbade han på en armeringsmatta och en teleskopkran skulle lyfta den. Bengt-Göran skar lossa sista kroken när han plötsligt lyftes upp med mattan och föll handlöst från tre meters höjd.

"Babs" bröt axeln och handleden, ett ledband gick av.

Då var han 56 år och kunde inte fortsätta med sitt yrke som betongarbetare.

Så småningom fick han hjälp av Galaxen med att skaffa ett nytt jobb och tack vare livräntan fick han samma lön.

Njuter som pensionär

Nu är han pensionär sedan tre år tillbaka.

– Jag fick chansen att gå hem och gjorde det.

Nu har han kommit in i de nya rutinerna tillsammans med sin sambo och mångåriga livskamrat.

– En del finner varandra för livet. Hon är också pensionär nu, säger Babs.

Han vaknar sex på morgonen.

– Då äter jag frukost framför Nyhetsmorgon, sen är det på med skorna och så ut.

Bengt-Göran har tackat sitt medlemskap i Byggnads många gånger, inte minst för den juridiska hjälpen.

Att driva ett liknande ärende själv är krångligare än du tror. Du får själv stå för alla rättegångskostnader och anlita en jurist.

– Ensam är inte stark. Våga inte chansa, tänk längre framöver. Många unga kanske tänker att de inte behöver vara med. Det flyter på. Men det kan vända snabbt om du råkar ut för en skada eller sjukdom. Då står du där ensam om du inte är med i facket. Du är chanslös. 

Håll reda på din rätt till ersättning om det händer något!

Om du råkat ut för en olycka på jobbet och inte kan göra samma arbetsuppgifter som tidigare finns det en möjlighet att få livränta.
Pröva alltid den rätten. Många går miste om flera tusen kronor i månaden.
Bengt-Göran Johansson i artikeln härintill blev till exempel erbjuden 25 000 kronor som ett engångsbelopp av försäkringsbolaget. Men han tackade nej och gav Byggnads förbundsjurist en fullmakt att sköta hans ärende.
I slutändan handlade det om hundratusentals kronor som han fick i ersättning.

Du kan ha rätt till livränta om
Du går miste om inkomst därför att du måste minska din arbetstid eller inte kan arbeta alls, byta arbete eller arbetsuppgifter eller måste omskola dig.
Hur mycket får du? Du får ersättning för din inkomstförlust från och med det datum läkaren har bedömt att din arbetsskada kommer att påverka din förmåga att arbeta under minst ett år.
Du kan som mest få livränta med 7,5 prisbasbelopp, vilket 2023 motsvarar 393 750 kronor.

AFA försäkring
AFA Försäkring är ett svenskt försäkringsbolag som ägs av LO, svenskt näringsliv och PTK. Alla som jobbar hos en arbetsgivare som har kollektivavtal har minst en av deras försäkringar.
Om din skada godkänns som arbetssjukdom kan du få ersättning för kostnader för exempelvis läkarvård, läkemedel och sjukgymnastik.
Även om du får livränta från Försäkringskassan kan du få ytterligare ersättning från AFA.
Anmäl skadan så prövas ditt fall.

Uppdaterad: